”Arbetet för jämställdhet börjar redan på fotbollsplanen och i gamingvärlden”

Nytt från Ellevio

Hammarbys Flickcamp i juni 2023 - den första av de aktiviteter som ingår i Hammarby IF FF:s projekt "Fler kvinnliga tränare", som stöttas av Ellevios 50/50-fond.

Projekt som får fler tjejer att spela fotboll, coachning som gör e-sportmiljön tryggare för tjejer och icke-binära – och en stor intern stolthet. När vi snart stänger sponsringsåret 2023 kan vi konstatera att Ellevios satsningar har varit lyckade.

Sponsring och samarbeten är en viktig del av Ellevios samhällsengagemang och ett sätt att engagera sig i de lokalsamhällen där man verkar.

– Vi har startat flera samarbeten och deltar i olika initiativ för att möta framtidens utmaningar inom kompetensområdet och för att få nya perspektiv på mångfalds- och inkluderingsfrågor. Vi tror att arbetet för mångfald, jämställdhet och inkludering börjar redan på fotbollsplanen och i gamingvärlden, säger Thomas Kult, sponsringsansvarig på Ellevio.

Ellevio är stolt sponsor av 50/50-fonden; ett samarbete med Stockholms Fotbollsförbund med syfte att få fler tjejer att spela fotboll oavsett social och ekonomisk bakgrund, och till Female Legends; ett community för tjejer och icke-binära som håller på med e-sport och spel.

Ökad medvetenhet – men långt till 50/50

Samarbetet med Stockholms Fotbollsförbund har pågått sedan 2017. Kicki Bellander som ansvarar för arbetet med Ellevio 50/50-fonden upplever att allt fler klubbar är redo att ta ett ordentligt grepp kring frågor som rör jämställdhet och inkludering.

– Medvetenheten om vikten av att jobba aktivt för att få in fler tjejer har ökat, men fotbollen är fortfarande långt ifrån att vara en jämställd sport. När klubbarna gör jämställdhetsanalyser för att få en grund att stå på blir det tydligt att det är pojkarna och herrarna som syns mest i sociala medier och i nyheter på hemsidan. Killarna får fler och bättre träningstider och mer resurser. Det finns helt klart fortfarande mycket att göra, säger Kicki.

Kicki Belander
Kicki Bellander ansvarar för Stockholm Fotbollsförbunds arbete med 50/50-fonden.

LÄS ÄVEN: ”Jag har tagit med mig mycket från fotbollen in till arbetslivet”

Hammarby satsar stort för jämställdhet

Totalt har tolv klubbar tilldelats medel ur Ellevio 50/50-fonden under 2023. En av dem är Hammarby IF Fotboll, där assisterande sportchefen Sanna Fix driver arbetet framåt med stor energi. Sanna började själv spela fotboll som liten i Sätra SK som är en flickförening. Där var förutsättningarna goda och Sanna hade många förebilder i de äldre tjejerna som spelade.  

– Men jag såg aldrig en kvinnlig ledare, tränare eller anställd, det fanns bara män. Sen har det fortsatt så. När jag blev anställd som sportchef började jag söka medel för att kunna förändra situationen. Det är inte okej att vara en så stor förening som Hammarby och nästan inte ha några kvinnliga ledare, säger Sanna.

Sanna Fix
Sanna Fix, assisterande sportchef, Hammarby IF Fotboll

Flick-camp med bara kvinnliga ledare

Som ny på jobbet började Sanna sätta sig in i statistiken och såg ett tydligt mönster. Med kvinnor som tränare på plan blev det fler tjejer som tränade. Och när kvinnorna försvann slutade många flickor att spela. Sanna satte ihop en projektplan och snart blev projektet beviljat medel ur 50/50-fonden. En flick-camp med bara kvinnliga ledare, att få kvinnor att gå Ledarakademin – en ettårig fotbollsledarutbildning – och att få fler mammor att bli tränare är några av aktiviteterna.

Under året har Hammarby även samarbetat med Tullinge TP Fotboll, en annan 50/50-klubb.

– Det här är inget som en grupp eller en förening kan ändra ensamma, vi gör det tillsammans. Vi skapar ringar på vattnet som gör skillnad. Om fem år vill jag att det ska vara lika vanligt att se kvinnliga som manliga ledare på plan, säger Sanna.

Aktivt år för Female Legends

Ellevios samarbete med Female Legends startade 2017. Communityt som har medlemmar över hela Sverige arbetar för att skapa en inkluderande och trygg plats för kvinnliga spelare i en spelvärld som fortfarande domineras av män.

En stor och viktig del av Female Legends verksamhet är coachning, som både syftar till att skapa trygghet och till att de tjejer som deltar ska utvecklas och blir bättre som spelare. Coachningsprogrammet riktar sig till spelare på alla nivåer och är mycket uppskattat av medlemmarna. Coacherna genomgår en skräddarsydd utbildning som innehåller bland annat ledarskap och normkritik.

– Under 2023 har vi coachat nio lag, med deltagare mellan 8 och 45 år från hela landet. De coachas både individuellt och som lag, och lär sig allt från kommunikation i spelet till mentalitet och spelmekanik, berättar Mags Hyttsten Sundberg som är ordförande i föreningen.

Mags, Female Legends
Mags Hyttsten Sundberg, ordförande, Female Legends. 

LÄS ÄVEN: ”Gamingen har absolut bidragit till mitt yrkesval”

Uppmärksammas även utanför spelvärlden

Under året har Female Legends även fått uppmärksamhet utanför spelvärlden. Föreningen var nominerad till Plan Internationals Flickapris, deltog på Almedalsveckan och finns med på utställningen ”Världens spel” på Världskulturmuseet i Göteborg.

– Det är roligt att vi syns även utanför gamingcommunityt. På samma sätt är vi glada för Ellevios stöd, det är verkligen roligt att ett företag som jobbar med el kan se nyttan av vår verksamhet. Ellevios bidrag möjliggör mycket av vår verksamhet, säger Mags.

Läs mer om Ellevios samhällsengagemang!

Sidan uppdaterad 13 december 2023

Hjälpte den här sidan dig?