”Gamingen har absolut bidragit till mitt yrkesval”

Nyheter

Fotograf: Christin Philipson

Från Super Mario och Counterstrike hemma i Spånga via studier på KTH – till arbetet med IT-säkerhet på Ellevio. För Jenny Ekholm är sambandet mellan gaming och yrkesval glasklart.

Jenny Ekholm är IT-säkerhetsspecialist på Ellevio sedan ett halvår tillbaka. Tillsammans med en kollega ansvarar hon för IT-säkerheten inom olika projekt på Ellevio. Jenny är högskoleingenjör, och det var under studierna i datateknik på KTH som intresset för IT-säkerhet väcktes.

– De senaste åren har IT-säkerhet varit på allas läppar, men när jag gick i skolan fanns bara kodning eller nätverk att välja som inriktning. Men så dök det upp en nystartad kurs som hette ”Etisk hackning”. Lärarna satte upp sårbara system och vi studenter skulle försöka hacka dem. Jag insåg att det finns så mycket man kan göra, så många säkerhetshål att täppa till, berättar Jenny.

Datorer och TV-spel har alltid varit en naturlig del av Jennys liv. Hennes pappa hade ett Nintendo 8-bitars och syskonen fick tidigt börja spela Super Mario Bros.

– Spelandet har alltid varit närvarande i min uppväxt. När vi var lite äldre spelade mina bröder Counterstrike och jag började också köra hobbytävlingar på nätet. Jag gillade att vara en del av ett lag och att spela tillsammans. Det handlar mycket om taktik och samarbete, säger Jenny.

Tuffare att spela som tjej

Tjejer upplever ett tuffare klimat inom e-sport och på nätet generellt. Enligt Friends nätrapport 2017 utsätts nästan var femte tjej för sexuella trakasserier på nätet (motsvarande siffra för killar är 6 %). Många tjejer slutar att spela när de når tonåren och organisationen Female Legends har lyft problematiken i rapporten Gå tillbaka till köket - varför finns det inga tjejer i e-sport? från 2021.

Den tonåriga Jenny kände sig aldrig hotad när hon spelade, men hittade strategier för att undvika negativa kommentarer.

– Jag sa inte att jag var tjej. Jag tänkte att om de andra vet att man är tjej får man höra om de misstag man gör. Det var inget jag egentligen tänkte på, men det var enklast att bara inte berätta att jag var tjej.

Jenny Ekholm Från e-sport till Ellevio

Spel är en utmärkt väg in i teknikyrken, där tjejer fortfarande är underrepresenterade. Jenny förstår helt varför.

– Jag hade inte vågat mig in på teknikspåret om jag inte känt mig så bekväm med datorer. När jag valde en datautbildning var det inte något nytt för mig. Själva spelandet har absolut bidragit till vad jag valde för utbildning och yrke.

På Jennys utbildning var ungefär 20 procent tjejer. Resten var killar.

Har du några medskick till unga tjejer som ska välja utbildning och yrke?

– Var inte rädd att testa en data- eller teknikutbildning. Såklart ska man plugga något man tycker är kul, men testa och tycker du det är kul så bara gör det. Allt är möjligt! Det är ju inte som att killar är bättre på att koda.

Spelar du fortfarande?

– Absolut, spelandet är en väldigt naturlig hobby för mig. Senaste spelet är nya Hogwarts Legacy på Playstation. På sikt ser jag fram emot att börja spela tillsammans med min lilla dotter också.

Faktaruta: Ellevios samhällsengagemang

  • Ellevio har startat flera samarbeten och deltar i olika initiativ för att möta framtidens utmaningar inom kompetensområdet och för att få nya perspektiv på mångfalds- och inkluderingsfrågor.
  • Ellevio är huvudpartner till Female Legends; ett community för tjejer och icke-binära som håller på med e-sport och spel.
  • Female Legends vill göra e-sportmiljön tryggare för tjejer så att fler fortsätter att spela och satsa på e-sport, spel och teknik i olika former.

Läs mer här!

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?