Julens hjältar: Ludvig och Tomas jobbar för en avbrottsfri jul

Nyheter

"På driftcentralen har vi verksamhet dygnet runt med både planerade- och oplanerade avbrott samt att vi övervakar elnätet från Halland upp till Hälsingland", berättar Tomas Fridberg, driftledningsingenjör och driftledare på Ellevio.

Ludvig och Tomas älskar julen. Men i år jobbar båda på julafton. De tar emot samtal, svarar på mejl, övervakar och felsöker så att du och alla andra kan få ett så lugnt och avbrottsfritt julfirande som möjligt.

Ludvig Pedersen har arbetat på Ellevios kundservice i Borlänge i två år. I hans arbetsuppgifter ingår det att svara på olika kundfrågor, de mest vanliga handlar om fakturor, anslutningar och strömavbrott.

– Men på julafton är kundservice stängt. Då hanterar vi bara felanmälningar på telefon och övriga frågor besvarar vi via mejl, säger Ludvig.

 Det här är andra året i rad som hans arbetspass blivit schemalagt på julafton. Men i år gör det honom ingenting.

– Jag älskar julen och brukar vanligtvis fira jul med mina föräldrar och syskon. Vi äter god mat och massor av godis och tittar på Kalle. Men i år är flera i min familj bortresta så det spelar ingen roll att jag jobbar på julafton.

Brukar oftast lösa sig

När kunder ringer in om strömavbrott börjar alltid Ludvig med att kontrollera om kundens adress är berörd av ett pågående strömavbrott.  

– Är inte kunden berörd av ett känt strömavbrott informerar jag kunden om att i första hand kontrollera sin jordfelsbrytare och byta huvudsäkringar. Misstänker jag att felet verkar vara hos kund ber jag kunden kontakta ett elinstallatörsföretag och är felet på Ellevios sida registrerar jag en felanmälan och driftcentralen skickar ut en entreprenör.

Hoppas på en lugn jul

Denna julafton arbetar Ludvig tillsammans med två kollegor. Och lite julkänsla tror han att det går att fixa trots att de befinner sig på jobbet.

– Vi får väl ta med oss varsin julmatlåda och en näve godis. Förra året var julafton väldigt lugn och jag hoppas att det blir så även i år – kanske hinner vi titta lite på Kalle.  

Ludvig tycker att de viktigaste egenskaperna i hans yrkesroll är att ha tålamod, vara vänlig och att kunna lyssna.

– De flesta som ringer oss är trevliga, men så finns det en del som är väldigt arga. Speciellt på julafton om de får strömavbrott. Det har jag full förståelse för. Därför känns det extra bra när jag, över telefon, kan avhjälpa felet och kunden kan fortsätta fira sin jul.

Redo dygnet runt 

Tomas Fridberg är driftledningsingenjör och driftledare på Ellevios driftcentral i Karlstad sedan två år tillbaka. Dessförinnan arbetade han som installationselektriker. Det här är första året han arbetar på julafton.

– På driftcentralen har vi verksamhet dygnet runt med både planerade- och oplanerade avbrott samt att vi övervakar elnätet från Halland upp till Hälsingland, berättar Tomas och tillägger:

– Runt jul blir det mest övervakning. Om ett fel inträffar lokaliserar driftcentralen felet och skickar ut reparatörer för att felsöka. Men mycket kan vi göra härifrån med hjälp av våra system.

På julafton samarbetar han med en kollega och skulle något större hända har Ellevio alltid beredskap de kan ringa in.

– Utmaningarna i mitt yrke är att så fort som möjligt se till att kunderna får tillbaka ström och att kunna ge dem en prognos på ett ungefär hur länge felet kommer ta att åtgärda. Ibland räcker det bara med omkopplingar i systemet. Vi gör alltid så gott vi kan.

Inställd på jularbete

Det här är första gången Tomas arbetar på julafton och anledningen till det är att han börjat arbeta i skift.

– Hade jag inte arbetat på julafton hade jag firat med min familj hemma i Hagfors, men nu tar vi firandet på juldagen i stället.

Helt julfritt blir det ändå inte på driftcentralen.

– Vi brukar få in lite julmat och julgodis som vi kan mumsa på. Det känns ändå helt okej att jobba på julafton,  jag är inställd på det och vet att dagen har sitt slut så man får komma hem till familjen efter passet.

Ludvig Pedersen

 • Ålder: 24 år
 • Bor: Borlänge
 • Yrke: Jobbar på kundservice
 • Bästa med jobbet: Arbetsplatsen och alla kollegor.
 • Bästa med julen: Allt godis man får äta
 • Fritidsintressen: Historia. Jag är en riktig historienörd och googlar historiska händelser så fort jag får tid över.
 • Framtidsplaner: Att bli pilot

Tomas Fridberg

 • Ålder: 34
 • Bor: Karlstad
 • Yrke: Driftledningsingenjör
 • Bästa med jobbet: Att alla dagar ser olika ut då mycket kan hända i vårt nät.
 • Bästa med julen: Att få träffa nära och kära
 • Fritidsintressen: Gym, golf, padel och att umgås med familj, vänner och sambo.
 • Framtidsplaner: Nu närmast att se till att jag håller mig frisk över jul och nyår då jag varit sjuk i två veckor.

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?