Projektledaren ser till att det planerade blir gjort

På Ellevio genomförs varje år omkring 500 olika projekt. Ebba Wargsjö är en av de projektledare som ansvarar för att projekten genomförs enligt plan – i rätt tid, enligt budget och på ett säkert sätt.

Ebba är projektledare på Ellevio
Foto: Christin Philipson

– Det här är en rolig bransch att jobba i. Det händer väldigt mycket och alla våra projekt bidrar till klimatmålen. Att bygga ut elnätet krävs för att vi ska klara energiomställningen, säger Ebba Wargsjö.

Ebba är projektledare på lokalnät Stockholm. I sin roll ser hon till att elnätsprojekt genomförs som planerat. Hon ansvarar för tidsplan, budget, att anlita lämplig entreprenör och hon ser till att projektet genomförs på ett säkert och miljömässigt korrekt sätt.

Efter studierna till civilingenjör inom energisystem fick Ebba jobb som junior anslutningsingenjör på Telge Nät. 2018 började hon på Ellevio, först som juniorkonsult och efter några år som anställd projektledare på lokalnät. En projektledare på Ellevio ansvarar för flera projekt parallellt. Ebba har just nu tre aktiva projekt; ett som precis har startat och två som drar i gång inom kort.

– Man måste vara bra på att planera sitt arbete. Mycket måste lösas här och nu, men man får försöka lägga upp arbetet klokt och prioritera så att man har en lagom arbetsnivå.

På kontor och i fält  

Ebba är projektledare på Ellevio
Foto: Christin Philipson 

Ett nytt projekt startar med en överlämning från nätplaneraren. När sedan en entreprenör är anlitad, alla dokument är på plats och man är överens om priset kallar projektledaren till ett startmöte. Där deltar entreprenören, affärsansvarig hos Ellevio, nätplanerare, NIS-ingenjör som dokumenterar hela projektet och i vissa projekt en byggprojektledare. Vid mötet går man igenom avtal, bygghandlingar, tidplan, ekonomi, tillbud- och olycksfallshantering. Sen sätter arbetet i gång.

– När projektet startar åker jag ut i fält. Jag kollar att entreprenören följer planen och säkerhetsföreskrifterna, att rätt skyddsutrustning används och att alla dokument är på plats. Ofta har jag även hjälp av en byggprojektledare, berättar Ebba.

Tydlig kommunikation viktigt  

Ebba är projektledare på Ellevio
Foto: Christin Philipson 

Under projektets gång är en viktig del av jobbet att ha koll på ekonomin, och under hela projektet gäller det att hantera kostnader, så att inte allt kommer på slutet.

Enligt Ebba är tydlig och kontinuerlig kommunikation viktigt för att lyckas i rollen som projektledare. Man behöver även vara strukturerad, bra på att lösa problem och på att samarbeta. Ibland kan man även behöva vara bestämd med vad man tror på, menar Ebba.

– Det blir mycket diskussioner med entreprenörer och ibland måste man våga stå på sig. Det här är en ganska mansdominerad bransch där många har jobbat väldigt länge. De kan ha mer erfarenhet än vad jag har, men de gamla lösningarna är inte alltid de bästa.

Det bästa med rollen som projektledare är enligt Ebba att man lär sig något nytt varje dag.

– Jag har haft samma roll i snart sex år men jag lär mig nya saker hela tiden. Det finns även stora möjligheter att utvecklas inom Ellevio, man uppmuntras att ta på sig nya uppdrag.

Fakta:

  • Ålder: 33
  • Utbildning: Civilingenjör i Energisystem vid Uppsala universitet
  • Fritid: Skidåkning (både längd och utför) samt umgås med familj och vänner
  • Bor: Falun
  • Bäst med att jobba på Ellevio: Kollegorna  

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 12 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer