Sommarjobbet som gav erfarenhet, mersmak – och extrajobb

Varje sommar tar Ellevio emot ett antal studenter som får testa på att arbeta i olika delar av verksamheten. Vi tog ett snack med sommarjobbarna Sara Johansson, Jakob Delander och Oliwia Dudzinska som alla tre fick förlängt – och nu jobbar extra på Ellevio vid sidan av studierna.

Sara Johansson, Jakob Delander, Oliwia Dudzinska
Jakob Delander, Oliwia Dudzinska och Sara Johansson

 

Det är bråda dagar när vi träffar Sara, Jakob och Oliwia. Inlämningsuppgifter varvas med tentor och föreläsningar i fulltecknade kalendrar, men när vi väl får till en tid för en intervju är det tre pigga och entusiastiska studenter som möter oss.

Den gemensamma nämnaren för Sara, Jakob och Oliwia är att de alla sommarjobbade på Ellevio i somras. För Jakob var det andra sommaren på Ellevio. Oliwia blev tipsad av en kompis och Sara kände till Ellevio från KTH, där hon engagerade sig i att få in företag på ett studentevent.

– Det som lockade med Ellevio var att ha ett sommarjobb i teknikbranschen. Det blev ett sätt att testa på något som har med utbildningen att göra och få prova på innan det är dags att börja jobba på riktigt, säger Sara.

Oliwia som studerar till socionom och vill bli skolkurator hade en tjänst inom administration och ägnade sommaren åt bland annat dokumentering och arkivering av kontrakt.

– Allt jag gjorde var nytt för mig, jag fick lära mig från första början och ta ett eget ansvar i att allt blev korrekt gjort. Jag har lärt mig mycket inom administration, vilket är bra oavsett vilket yrke man ska ha senare, säger Oliwia.

Inblick i verkligheten

Jakob sommarjobbade i en roll som nätdokumentatör, där han arbetade nära projektledarna på avdelningen Asset Management. Hans studentgrupp fick en lista med projekt i början av sommaren som de skulle genomföra; sådant som projektledarna vill utveckla men inte hinner med. Jakobs uppdrag blev att utveckla ett verktyg i Excel, för att ge projektledarna ännu bättre koll på budgetuppföljning under pågående projekt.

–  Jag har verkligen fått en inblick i hur projekt drivs i verkligheten, och det är den stora lärdomen från den här sommaren. När man pluggar lär man sig bara teorin, ingenting om hur saker byggs och hur lång tid projekt faktiskt kan ta i verkligheten, berättar Jakob.

Saras uppdrag på Ellevio var att jobba med kvalitetssäkring av data för timavräkning på olika anläggningar. Hon hade titeln mätdataingenjör och var en del av ett stort team där det händer mycket. I somras när Sara var på plats förberedde sig avdelningen för att elbranschen skulle gå från att mäta och ta betalt för elen varje timme till att börja med kvartsavräkning.

– Det som var nytt för mig var att hantera så stora mängder data. Jag fick ta stort ansvar och arbeta med problemlösning. Det kunde handla om missade data från ett dygn om det exempelvis varit strömavbrott. Då fick jag lösa det, och ta fram siffror baserat på tidigare data, berättar Sara.

Teamwork och trevlig kultur

Att få arbeta tillsammans med ett team av kunniga medarbetare är något som de tre sommarjobbarna lyfter som en fördel med sommarjobbet på Ellevio.

–  Man arbetar verkligen tillsammans som ett lag på Ellevio. Alla vill att man ska trivas. Jag blev snabbt integrerad med de andra och kände mig som en del av teamet. Känslan är att alla litar på en, även om man är ny, säger Jakob.

Alla tre skulle rekommendera andra studenter att söka sommarjobb på Ellevio. En bransch i stark utveckling, möjlighet att testa på projekt och uppgifter man kan komma att jobba med i framtiden och att det är en bra väg in i elbranschen är bara några av anledningarna.

– Ellevio är en väldigt trevlig arbetsplats med många möjligheter att utvecklas, säger Oliwia.

Möjligheter till extrajobb

Ellevio är ett stort företag och för den som är intresserad och visar framfötterna kan det finnas möjligheter till jobb vid sidan av studierna efter avslutat sommarjobb. Både Sara, Jakob och Oliwia har idag extrajobb på Ellevio några timmar i veckan. Sara jobbar med markupplåtelseavtal, Jakob arbetar med att slutföra det program han utvecklade i somras och Oliwia arbetar med dokumentation.

– Det är verkligen värdefullt att få den här inblicken i elnätsbranschen. Jag har fått en väldigt bra helhetsbild av hur verkligheten ser ut inom det område jag studerar – det är ett jättebra komplement till böckerna i energiteknik, avslutar Sara.

 • Sara Johansson
  Ålder: 23 år
  Studerar: Till civilingenjör inom energi och miljö, med en master i hållbar energiteknik  
  Bor: Stockholm
  Fritid: Umgås med vänner, träna och åka skidor när det är säsong
 • Jakob Delander 
  Ålder: 24 år
  Studerar: Till civilingenjör inom elektroteknik, med en master i elkraft
  Bor: Uppsala
  Fritid: Träna crossfit, träffa kompisar och segla
 • Oliwia Dudzinska
  Ålder: 26 år
  Studerar: Socionomprogrammet
  Bor: Munkfors
  Fritid: Baka, träna, promenera med hunden och läsa böcker

Våra sommarjobb!

Varje sommar erbjuder vi dig som student ett antal sommarjobb i olika delar av vår verksamhet. Vill du vara med och elektrifiera Sverige? Kanske är nästa sommar starten på din framtid hos oss!

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 11 juni 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer