Började sommarjobba – två år senare är han chef

Det började med ett sommarjobb på Ellevio, två år senare är han chef på företaget. Jonas von Euler-Chelpin brinner för miljöfrågor och hoppas kunna bidra till ett mer hållbart samhälle. På fritiden är det träning och fotografering som lockar.

Jonas-Euler.jpg

Berätta om din yrkesroll?

– Jag jobbar som chef för Produktion Stockholm. Vi hanterar mindre investeringsprojekt i Stockholmsnätet.

Hur hamnade du på Ellevio?

– Mitt engagemang för miljöfrågor ledde mig till civilingenjörsprogrammet inom Energisystem i Uppsala. Utmaningarna kring kraftdistribution och behoven av förstärkning av elnäten fångade snabbt mitt intresse och under mitt fjärde år fick jag ett sommarjobb på Ellevio som ledde till ett examensjobb. Jag sökte sedan till rollen som projektledare och kom in som bemanningskonsult. Efter drygt två år som projektledare och delprocesspecialist blev jag rekryterad som produktionsledare i samma grupp. Några månader senare slutade min dåvarande chef, då blev jag tillförordnad chef och ett år senare blev tjänsten permanent.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Investeringsprojekten som vi jobbar med utgör en del av Ellevios kärnverksamhet och vi påverkas därmed av de flesta förändringar som sker på företaget. Det gör att jag ofta blir inkopplad i olika frågor och får en chans att lyssna och tycka till. Det är väldigt utvecklande och kul och ger möjlighet att se och förstå många delar av verksamheten. Men det bästa med jobbet är ändå när man lyckas hjälpa någon med ett problem och se resultaten av gruppens hårda arbete när målen för året börja falla på plats.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?

– Att vara en del av kärnverksamheten innebär också att man påverkas av andra enheter och grupper. Samarbeten, både internt och externt måste klaffa. Att hitta lösningar för att minska friktionen i kontaktytorna kan stundtals vara utmanande. Men när det gäller interna samarbeten underlättas det enormt av kollegor som alltid ställer upp för att hitta den bästa lösningen.

Hur skulle du beskriva Ellevio som arbetsplats?

– Jag upplever Ellevio som väldigt välkomnande och drivet. Alla är engagerade och tar sig tid att hjälpa till även om det inte nödvändigtvis är deras arbetsuppgift. Det händer alltid något nytt på företaget så det finns alltid något att göra och blir aldrig tråkigt.

Vad tycker du är viktigast för att just du ska trivas på jobbet?

– En inkluderande arbetsmiljö. Att man får möjlighet att komma med input till verksamheten och att man får ett trevligt bemötande av kollegor oavsett var i organisationen man befinner sig i.

Om du skulle rekommendera Ellevio som arbetsplats med bara tre ord?

– Välkomnande, utmanande och engagerat.

Berätta vem Jonas är privat?

– Jag spenderar mycket av min fritid med att träna. Just nu är det en kombination av crossfit och långlopp som jag håller på med. Annars är friluftsliv och foto två stora intressen som jag gärna kombinerar med träning genom till exempel fjällvandring och segling. Jag gillar att plåta arkitektur och naturbilder.

Till sist. Om du var energiminister, vad skulle du göra då?

– Jag skulle försöka se till att regleringen ändras så att vi kan investera i rätt takt. Då blir elnätet inte en flaskhals i elektrifieringen av samhället.

Fakta:

Namn: Jonas von Euler-Chelpin
Ålder: 28
Yrke: Chef Produktion Stockholm
Bor: Uppsala

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 8 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer