Sommarjobbet gav Sophia branscherfarenhet

Sophia Engelbrektsson flyttade från västkusten till Stockholm för fyra år sedan när hon skulle börja studera till civilingenjör inom energi och miljö på KTH. Under sommaren 2022 fick Sophia möjlighet att omsätta sina studier i praktiken när hon sommarjobbade på Ellevio hos Anslutningsteamet som anslutningsingenjör.

Sophia EngelbrektssonNär Sophia flyttade till Stockholm så hamnade hon i den södra delen av staden, närmare bestämt Gubbängen, och det var då hon först kom i kontakt med Ellevio.

"Ellevio hade grävt precis utanför min lägenhet"

– När jag skulle flytta in i min studentlägenhet blev Ellevio min elnätsleverantör så min första kontakt med företaget var som kund. Det som gjorde att jag blev nyfiken på Ellevio som arbetsgivare var faktiskt att de hade grävt precis utanför min lägenhet och satt upp en skylt med texten: ”Här jobbar Ellevio”. Jag hade inte helt koll på vad en elnätsleverantör gör, jag visste ju att de ser till att så att elen kommer in i huset. Så jag kollade upp Ellevio helt enkelt och tyckte att det ni gör lät intressant.

– Det som sen gjorde att jag faktiskt sökte sommarjobb hos Ellevio var att jag tidigare arbetat inom vården men nu ville jag jobba med något som var relaterat till min utbildning. Efter att Ellevio besökt skolan och föreläst för oss så pratade jag med en tjej som gick året över mig på KTH. Hon hade jobbat sommaren innan och rekommenderade mig att söka.

Får prova på olika arbetsuppgifter

Under sin sommar på Ellevio har Sophia arbetat i Anslutningsteamet som anslutningsingenjör med ansvar för att sammankoppla nya kunder till Ellevios elnät. Som sommarjobbare gör man inte alla delar men man får prova på olika arbetsuppgifter. Bland annat fick Sophia hjälpa till med kapacitetskontroller för kunder som vill ansluta solceller och vara ute på stickprovskontroller med teamets kvalitetschef. Hon slogs av hur kundorienterade hennes nya kollegor var. Kunden kommer alltid i första hand, något som hon tidigare inte förknippat med företag som verkar på en reglerad marknad.

– Roligast har varit att få erfarenhet av hur det är att jobba inom energibranschen. Att få se hur det vi lär oss i skolan appliceras i arbetslivet. Vi var till och med ute på fältbesök med vår chef och det var verkligen spännande att få gå in i en nätstation. Och cheferna såg till att vi fick arbetsuppgifter som var kopplade till våra utbildningar, även om de såklart behövde hjälp med annat också. Sen så uppskattade jag mina kollegor mycket, vi som sommarjobbade hade väldigt roligt tillsammans.

Vad tar du med dig från din tid som sommarjobbare på Ellevio?

– Ellevio har visat mig hur en arbetsplats ska vara, med högt i tak och att alla frågor är välkomna. Så om mitt nästa jobb inte är som det är hos Anslutningsteamet på Ellevio då vill jag inte arbeta där, avslutar hon med ett skratt.

Fakta:

Namn: Sophia Engelbrektsson
Ålder: 25 år
Yrkestitel: Civilingenjörsstudent
Bor: Stockholm

Våra sommarjobb!

Varje sommar erbjuder vi dig som student ett antal sommarjobb i olika delar av vår verksamhet. Vill du vara med och elektrifiera Sverige? Kanske är nästa sommar starten på din framtid hos oss!

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 8 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer