Nu får stockholmarna tillgång till mer ultrasnabb laddning

Elbil och laddning

Med 50 nya laddpunkter, varav 36 innanför tullarna, blir det enklare för alla som kör elfordon i Stockholm att ladda bilen mycket snabbare än tidigare. Det är Nima Energy, som i samarbete med Stockholms stad och Ellevio, öppnar upp för ultrasnabb laddning på fem olika platser i Stockholm. Här kan elfordon ladda upp till 30 mil på omkring 15 minuter.

Med lättillgängliga laddstationer på fyra platser i Stockholms innerstad samt en i Alvik möjliggör nu laddoperatören Nima för ultrasnabb laddning för elfordon i huvudstaden. Samtliga laddpunkter har kapacitet på upp till 300 kW, vilket gör detta till det snabbaste laddnätverket i innerstaden just nu. 

Det är Ellevio som genom konceptet Ellevio Smart Laddinfra (ESL) hjälper Nima med etableringarna i Stockholm. 

ESL-konceptet innefattar allt från analys av behov och platsbesök till en skräddarsydd lösning med schakt, kabeldragning och installation.   

- Vi hjälper Nima med en helhetslösning där vi etablerar, äger och underhåller utrustningen ända fram till laddstolparna. Mer konkret har vi sedan vi fick anslutningsärendet utrett och säkerställt tillgång till kapacitet från elnätet och därefter genom vår entreprenör genomfört allt markarbete och elarbete för att Nima ska få upp sin sajt på ett rationellt och kostnadseffektivt sätt, säger Fredrik Gustafsson, Head of Smart Charging Infrastructure, på Ellevio.   

Första två stationerna- Diplomatstaden och Fredhäll 

  • Den 7 mars invigdes de två första stationerna som tillsammans har 12 laddpunkter. De finns på: 
  • Dag Hammarskjölds väg i Diplomatstaden (8 laddpunkter), granne till amerikanska ambassaden och Gärdet 
  • Wennerbergsgatan i Fredhäll (4 laddpunkter) som nås enkelt via exempelvis Västerbron, Fridhemsplan och Essingeleden.  

    Utöver dessa kommer ytterligare invigas senare i år. 
  • Valhallavägen, (16 laddpunkter) 
  • Ringvägen (8 laddpunkter) 
  • Gustavslundsvägen i Alvik (14 laddpunkter)  
     
Nimas snabbladdare för elbilar
Nima Energys snabbladdare i Stockholm.

 

Platserna är strategiskt utvalda och enkla att nå. Betalningen sker genom att blippa kreditkort eller via Nima Energys app där du även kan registrera dig för autocharge.  

- Vi är oerhört glada över att vi med vår satsning får vara en del av den gröna omställning som just nu genomförs i Stockholm. Med vår ultrasnabba laddning, som minskar tiden för laddning, hoppas vi göra det enklare för fler att kunna köra elfordon i staden, inte minst för kommersiell trafik som exempelvis taxi, säger Mattias Hennius, kommunikationschef på Nima Energy. 

Nima har en vision att bygga ett av Sveriges snabbaste laddnätverk och företaget är ledande i sin satsning på ultrasnabba laddare, längs större vägar och i städer.  

- Vår avsikt är att bygga ett mycket snabbt laddnätverk, så att inte laddningstiden skapar hinder som kan medföra att man väljer bort elfordon. Vårt mål är att ha byggt 1 250 laddpunkter i Norden innan 2026 års slut, berättar Mattias Hennius.    

Gott samarbete borgar för en snabbare grön omställning

Trots utmaningen att bygga i en tätbefolkad miljö har arbetet i Stockholm gått väldigt smidigt. Spaden sattes i marken för de två första laddplatserna precis innan jul, och de står nu klara här i början av mars.  

- Men vår Stockholmssatsning hade inte varit möjligt utan ett mycket gott samarbete med Stockholms stad som bland annat har upplåtit mark för våra laddstationer och Ellevio som har möjliggjort anslutning med bra effekt till deras nät och varit med att bygga laddstationerna, berättar Mattias Hennius.

Läs mer om Ellevio smart Laddinfra här 

Laddbara fordon i Sverige 2024 

Statistik från januari visar att de laddbara bilarna nu utgör 11 procent av den totala personbilsflottan, det är ett tillväxt på 34 procent under de senaste 12 månaderna. 

  • Det finns drygt 4 749 publika laddstationer och 34 836 laddpunkter, varav 3 044 med snabbladdning. 
  • 569 644 laddbara personbilar och 2 727 elmotorcyklar rullar på de svenska vägarna. Av personbilarna var 52 procent elbilar och 48 procent laddhybrider. 
  • 21 770 lätta lastbilar och 531 tunga lastbilar finns registrerade. 

Källa: Power Circles statistiktjänst ELIS 

Sidan uppdaterad 7 mars 2024

Hjälpte den här sidan dig?