Efter installationen

Innan du kan använda din solcellsanläggning ska elmätaren kunna ta emot och mäta din överskottsproduktion av el.

Elektrikern skickar in en färdiganmälan

När din solcellsanläggning är färdig och provkörd av en elinstallatör behöver vi en färdiganmälan. Innan du får börja använda din solcellsanläggning ska elmätaren kunna ta emot och mäta elen du matar in till elnätet, det vill säga din överskottsproduktion.

Det är viktigt att din solcellsanläggning är avstängd, det vill säga frånkopplad, före mätarbytet eller konfigurationen. Annars kan överskottselen registreras som el som du använder och ska betala för.

Du kan behöva byta elmätare

I de flesta fall behöver vi byta till en elmätare som kan registrera mätvärden åt båda hållen. Det innebär både hur mycket el du matar in till elnätet och hur mycket el du använder från elnätet. När vi fått in färdiganmälan ser vi över om vi behöver byta din elmätare eller om vi bara behöver anpassa mätarens inställningar.

Behöver din elmätare bytas ut kontaktar vi dig. Behöver du inget mätarbyte kommer vi beställa en anpassning av elmätaren så att den kan registrera mätvärden åt båda hållen.

Så länge du inte gjort några andra ändringar än installationen av din solcellsanläggning är det kostnadsfritt.

Elmätare (max 63A) som kräver mätarbyte är mätare av fabrikaten:

  • Actaris
  • Addax
  • AEM
  • Enermet
  • Itron
  • Landis & Gyr

Behöver vi byta din mätare tar det normalt cirka tre veckor från att vi får färdiganmälan till vi har bytt din elmätare och du har en aktiv anläggning.

Få nyhetsbrev om solceller

Vill du få nyheter och inspirerande artiklar om solceller och solel direkt i din e-post?

Anmäl här!