Dags att installera solceller

När din elinstallatör har fått ett installationsmedgivande från oss kan ni påbörja installationen av solpanelerna.

Oavsett om du valt en totalentreprenör eller inte är du som äger en solcellsanläggning ansvarig för den. Det innebär att det är du som godkänner installationen – därför är det viktigt att ställa de frågor du behöver veta innan det är klart.

Viktigt att veta om installationen

1. Begär dokumentation av din solcellsleverantör

Elinstallatören måste kontrollera att din solcellsanläggning är säker. Var noga med att kontrollen ingår i den dokumentation som elinstallatören lämnar till dig när installationen är klar.

2. Se till att din solcellsanläggning är säker

Vid din elmätare måste det finnas en brytare, även kallad elkopplare. Den är viktigt för att kunna så av solcellsanläggningen för att kunna arbeta säkert vid din mätplats.

Det är också viktigt att det finns märkning vid mätplatsen för risk av bakspänning från solcellsanläggning. Det här behöver du se till att din elinstallatör har installerat och satt upp innan du godkänner utfört arbete. Vi rekommenderar också att du kontaktar en oberoende besiktningsperson som går igenom din solcellsanläggning. Mer information om det hittar du hos Svensk Solenergi.

Här kan du se brytare och märkning:

brytare och märkning

Du är ansvarig för dina solceller

Det här är ditt ansvar när du har en solcellsanläggning:

  • Att installationen är korrekt och enligt svensk standard
  • Att anläggningen fungerar på ett säkert sätt
  • Att mätplatsen är i sådant skick att solcellsinstallationen är elsäker
  • Underhållet av solcellsanläggningen

Ditt ansvar och säkerhetsrisker - Elsäkerhetsverket.

Gällande batterilager blir det sannolikt en större och mer komplicerad anläggning och ni bör då kontakta ert försäkringsbolag och den lokala räddningstjänsten för att kontrollera om de har några ytterligare önskemål eller krav kring den planerade solcellsanläggningen.

Om du vill installera batterilager

Om du vill komplettera din solcellsanläggning med batterilager finns det fler saker att tänka på. Läs mer om vår lösning för batterilager.

Nyheter om solceller

Varannan månad skickar vi ut inspirerande artiklar, nyheter och erbjudanden i vårt nyhetsbrev vi kallar Solguiden.

Anmäl dig för Solguiden