Så bidrar Female Legends till en schysst och jämställd gamingvärld

Nytt från Ellevio

Sofia Annalas karaktär i World of Warcraft.

Female Legends har tagit sig an uppgiften att skapa en inkluderande och trygg plats för kvinnliga spelare i en spelvärld som fortfarande domineras av män. Deras uppskattade coachningsprogram banar väg för en mer jämställd framtid inom e-sporten. Ellevio har sen flera år tillbaka varit sponsor och ser fram emot att fortsätta bidra till en trygg spelgemenskap.

Ellevio är huvudpartner till organisationen Female Legends, som har etablerat sig som en betydande plattform för kvinnliga gamers och strävar efter att skapa en inkluderande och trygg miljö för sina medlemmar. Tjejer upplever ett tuffare klimat både inom e-sport och på nätet generellt.

Alla är välkomna

Genom sitt coachningsprogram vill Female Legends både skapa trygghet och bidra till att de tjejer som deltar utvecklas och blir bättre som spelare. Sofia Annala var med när Female Legends grundades 2016 och var under många år en aktiv medlem som deltog i turneringar i spelet League of Legends. Idag är Sofia 33 år, pluggar ett magisterprogram i innovation och design, och har ett ideellt uppdrag som coachningsansvarig på Female Legends.

– För mig representerar Female Legends trygghet. Man kan vara sig själv här. Det spelar ingen roll vilken nivå man är på, alla är välkomna. Vi är här för att ha kul och utvecklas, säger Sofia.

En trygg spelgemenskap

Victoria Tegstam är 28 år och bor i Malmö. Hon har gamat hela sitt liv. Det började med Playstation när hon var yngre och senare gick hon över till League of Legends. När Victoria sökte efter en trygg spelgemenskap för några år sedan hittade hon Female Legends och deras coachningsprogram. Sofia Annala blev hennes coach.

– Det är så viktigt att känna sig trygg när man spelar. Att ha människor omkring sig som stöttar och förstår. Female Legends vill skapa en plats där man inte behöver be om ursäkt för att man är tjej och spelar, säger hon.

Skräddarsydd utbildning 

Coachningsprogrammet riktar sig till spelare på alla nivåer och är uppdelat på två terminer, med vardera 13 tillfällen. Coacherna genomgår en skräddarsydd utbildning som innehåller bland annat ledarskap och normkritik. Deltagarna som hittills har varit från 8 år upp till 45 finns över hela landet. De coachas både individuellt och som lag, och lär sig allt från kommunikation i spelet till mentalitet och spelmekanik.

Victoria upplever att hon har blivit bättre som spelare tack vare coachningen, men även fått med sig lärdomar som är användbara i andra delar av livet.

– Mycket av det jag har lärt mig fungerar även utanför gamingen, i livet i stort. Jag har blivit bättre på att hantera olika situationer, som att inte bli upprörd om jag förlorar och att peppa andra som har det jobbigt. Nu vet jag hur jag ska göra för att ha en positiv påverkan på människor omkring mig.

Möter ofta motstånd

Både Sofia och Victoria har upplevt flera av de utmaningar man kan möta som tjej i gamingvärlden, och båda vet att det inte är självklart att tjejer börja spela även om de har intresset.

– När jag växte upp var det alltid min bror som fick spel i julklapp eller födelsedagspresent. Det är ju så det marknadsförs, tjejer syns knappt alls i spelvärlden. När tjejerna sedan försöker delta möter de ofta motstånd och blir påhoppade på ett sätt som är helt oproportionerligt, säger Victoria.

Sofia instämmer.

– Det handlar om att bryta normer och förväntningar. Många tror fortfarande att gaming är för män. Vi behöver fler kvinnor som syns och inspirerar. Att ha kvinnliga coacher är viktigt för att visa att det går och att vi kan.

Strävar efter ökad medvetenhet

Female Legends har blivit en viktig röst inom gamingcommunityn och fortsätter att arbeta för att främja jämställdhet och inkludering. Organisationen strävar efter att öka medvetenheten om kvinnors närvaro och prestationer inom gaming samt att inspirera och stötta unga kvinnliga spelare.

– Vi vill att det ska vara norm att tjejer spelar. Vi vill visa att vi är här, och att vi är duktiga på det vi gör, säger Sofia.

Faktaruta: Ellevios samhällsengagemang

  • Ellevio har startat flera samarbeten och deltar i olika initiativ för att möta framtidens utmaningar inom kompetensområdet och för att få nya perspektiv på mångfalds- och inkluderingsfrågor.
  • Ellevio är huvudpartner till Female Legends; ett community för tjejer och icke-binära som håller på med e-sport och spel.
  • Female Legends vill göra e-sportmiljön tryggare för tjejer så att fler fortsätter att spela och satsa på e-sport, spel och teknik i olika former.

Läs mer här!

Sidan uppdaterad 3 maj 2024

Hjälpte den här sidan dig?