”Ett hållbart synsätt ska spegla allt vi gör på Ellevio”

Nytt från Ellevio

Karolina Viksten, hållbarhetschef på Ellevio.

Karolina Viksten, Ellevios nya hållbarhetschef, har en klar bild av hur ett hållbart företag bör se ut. Det handlar om att företaget agerar ansvarsfullt ur alla perspektiv: miljömässigt, socialt och ekonomiskt. Både internt och externt – varje dag.

– Mitt uppdrag som hållbarhetschef är att se till att vi hanterar alla hållbarhetsaspekter som är viktiga för oss själva, våra kunder, ägare, styrelsen och samarbetspartners. I praktiken handlar det mycket om att jag och mitt team ser till att stödja organisationen i miljö-, klimat-, arbetsmiljö- och elsäkerhetsfrågor.

Karolina Viksten har bara haft sin nya roll i några månader men hon har redan märkt hur viktig hållbarheten är på Ellevio.

– Jag ser att det finns ett genuint intresse för hållbarhetsfrågor, både hos chefer och medarbetare och hos vår styrelse. Det är väldigt kul och motiverande.

"Den viktigaste branschen"

Karolina Viksten är utbildad civilingenjör och har 20 års arbetslivserfarenhet av miljörelaterade frågor. Efter några år inom produktutveckling och tillverkning började hon arbeta i energibranschen. Det har hon aldrig ångrat.

– Jag insåg direkt att det här är den roligaste och viktigaste branschen man kan vara i. Här finns allt för den samhällsintresserade; teknik, innovation, ekonomi, konsumentfrågor, miljö, klimat och politik. Och just nu är elbranschen och elnäten dessutom mer intressant än någonsin i och med klimatomställningen.

Vill du vara med och utveckla samhället och tillsammans med oss forma framtidens elnät? Då är Ellevio rätt arbetsplats för dig! Här hittar du lediga tjänster hos oss.

Att prata teoretiskt om vikten av hållbarhet är inte svårt, men hur ser det ut i praktiken på Ellevio?

– Internt arbetar vi dagligen med att minska vår verksamhets miljö- och klimatpåverkan. Som exempel kan jag nämna att vi i underhåll och vid nybyggen använder mycket bränsle till fordon och maskiner. Här är målet att minska fossildriften och successivt gå över till eldrift.

– Externt handlar det om att leverera störningsfri el till våra kunder. Det är ett viktigt samhällsuppdrag. Elnäten är också grunden för att kunna genomföra den klimatomställning som behövs. Genom elnäten kan vi ansluta förnybar energi, till exempel vindkraft. Vi har också lösningar som gör att våra kunder kan minska sin klimatpåverkan, till exempel via laddstolpar och solceller.

Kunder får bättre överblick

Hon förklarar att med de nya mätarna som nu installeras kommer kunderna få mycket bättre överblick och kontroll över sin elanvändning och därmed också möjlighet att spara både el och kostnader.

Läs mer om elmätarbytet – smart för både hem och klimat

Karolina Viksten sticker inte under stol med att hållbarhetsarbetet även har sina utmaningar. Men hon är stolt över att arbeta på ett företag som tar dem på största allvar.

Många risker

– Det finns många risker i vår verksamhet. Våra elnät ska underhållas och byggas ut. Säkerhet är därför en oerhört viktig hållbarhetsfråga. Att se till att både vi och våra entreprenörer kommer hem tryggt efter varje arbetsdag är vår högsta prioritet.

Hållbarhetschefen betonar att Ellevio har en nollvision mot olyckor och jobbar ständigt i förebyggande syfte.

– I företagets säkerhetskultur ingår det att vi utreder och lär oss av tillbud och olyckor. Vi har också stort fokus på säkerhet i våra upphandlingar av entreprenörer och genomför regelbundna kontroller i verksamheten.

Vem är då hållbarhetschefen privat?

– Jag är smålänning från början så att spara på resurser sitter i ryggraden hos mig. Istället för att räkna pengar har jag alltid min koldioxidbudget i bakhuvudet. Nej, skämt å sido, ja, jag lever ganska hållbart. Jag har till exempel inte ätit kött på 20 år och jag köper mycket på second hand. Dock älskar jag att resa så där ligger min stora utmaning.

Vad är ditt bästa hållbarhetstips?

– Jag tycker själv att jag har kommit på ett jättebra knep för att få mina modeintresserade barn att shoppa mer hållbart. De vill ofta byta stil, ena månaden är det grunge, nästa emo och så vidare. Jag har sagt att alla kläder de köper second hand betalar jag. Vill de däremot ha nya kläder får de betala själva. Det här har verkligen gett effekt. Inom miljöområdet finns ett populärt begrepp som kallas ”nudging”, detta har jag alltså omsatt i praktiken här hemma med väldigt gott resultat.

Till sist. Om du var energiminister – vad skulle du göra då?

– Jag skulle kroka arm med mina EU-kollegor och se till att EU fortsätter med sina höga ambitioner inom klimatområdet. Jag var med på ett hörn när EU:s utsläppshandelssystem sjösattes för 15 år sedan och jag har även jobbat en del i Bryssel. Nu kommer en ny våg av lagstiftning och styrmedel från EU som faktiskt kan göra skillnad. Visst finns det utmaningar med nya regelverk och dessa måste självklart lösas så att varken företag eller privatpersoner kommer i kläm, men trots allt: EU ger hopp i klimatfrågan!

Fakta

Namn: Karolina Viksten

Ålder: 48 år

Yrke: Hållbarhetschef

Familj: Man och två barn, 12 och 13 år.

Bor: Radhus i Sollentuna, utanför Stockholm.

Fritid: Gå på loppis med hela familjen och att vinterbada.

Sidan uppdaterad 13 januari 2022

Hjälpte den här sidan dig?