8 tips – så firar du en hållbar påsk

Energi hemma

Påsken närmar sig och med den all god mat, pynt och godis. Och precis som med andra högtider kan du se till att påskfirandet blir hållbart. Här tipsar vi hur du med små åtgärder lyckas med en klimatsmart påsk.

1. Påskstäda smart

Stäng av elementen när du vädrar och släpper in våren genom dörrar och fönster. Om du diskar för hand skölj i en balja istället för under rinnande vatten.

Se till att du har så mycket smutstvätt att den fyller hela maskinen. Använd tvättmaskinens sparprogram. Tvätta i lägre temperatur om det är möjligt – 40 grader istället för 60 halverar nästan energianvändningen. Kör sparprogram även när du diskar i diskmaskin.

2. Minska matsvinnet genom bra planering

Både när du handlar och sen lagar maten. Om du förvarar överbliven mat i kyl eller frys, kontrollera att du har rätt temperatur. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Tänk på att varje minusgrad ökar energianvändningen med cirka 5 procent.

Läs mer: Föreningen som inspirerar fler att göra mer för att minska matsvinnet.

3. Använd vattenkokare mer

Koka upp vattnet till potatisen eller äggen i en vattenkokare istället för på spisen. En vattenkokare är snabbare och dessutom mer energismart eftersom den drar hälften så mycket energi som en spisplatta.

4. Satsa på energieffektiva lampor

LED, halogen och lågenergi eller varför inte påskinspirerade LED-ljusslingor.

5. Återanvänd dina gamla påskägg

Att spara sina påskägg från år till år är det mest miljövänliga, det är ju ändå innehållet som räknas mest. Köp ekologiskt eller fairtrade-märkt godis eller gör eget hemmagjort snask. Ett alternativt till godis kan vara att fylla ägget med en leksak eller pyssel.

6. Duka och dekorera med naturen

Skippa engångsprodukter som papptallrikar, plastglas och pappersdukar. Duka och dekorera med saker du har hemma eller har plockat i naturen. Björkris, löv, de första vårblommorna. Var vaksam med påskfjädrar då det kan vara svårt att veta om de kommer från levande fåglar. Behöver du fler påskpynt, besök loppisar och second hand-butiker.

bild-hållbar-påsk.bylinemostphotos-1536x1024.jpeg

7. Färga ägg med det du har i köket

Köp ekologiska eller kravmärkta ägg. Använd naturliga färger till målningen. Exempelvis strimlad rödkål för att få blåa ägg, frusen spenat för spräckligt gröna, gurkmeja för gula, skivade rödbetor för brunrosa och rödlök för att äggen ska bli röda. Vill du ha mönstrade ägg kan du binda dem med snöre, gummisnoddar eller ett spetsband innan du lägger ner dem i färgbadet.

8. Köp KRAV-märkt och ät mer vegetariskt

Om du tycker att det känns jobbigt att byta ut allt kött på påskbordet, byt ut bara några kötträtter till gröna alternativ. Satsa på bra kött, närproducerat och KRAV-märkt. Välj sill istället för lax eller ål. Ålen är akut utrotningshotad och fridlyst så den bör undvikas helt. Om du grillar, köp miljömärkt kol och använd tändpapper eller eltändare som ger noll koldioxidutsläpp istället för tändvätska.

Källor

Sidan uppdaterad 25 mars 2024

Hjälpte den här sidan dig?