Ont om tid? Ellevio lanserar snabb och enkel Energirådgivning

Energi hemma

Energibesparingar ska vara lätta att förstå och det ska inte ta tid. Därför lanserar Ellevio tjänsten Energirådgivning, ett superenkelt digitalt verktyg som snabbt hjälper dig att räkna ut hur du kan minska elanvändningen i ditt boende, få lägre kostnader och samtidigt bidra till ett mer hållbart elnät. Gustav Fredricson, ansvarig för Energirådgivning, berättar hur det fungerar.

Varför satsar Ellevio på Energirådgivning?

– De flesta av våra kunder är väldigt intresserade av energibesparingar men har alldeles för ont om tid att sätta sig in Nordpols spotpriser, krångliga beräkningar och svårbegripliga analyser. De önskar sig information som ska vara snabb, lättillgänglig och begriplig,  

Vi har lyssnat på deras önskemål och hjälper dem på ett privatekonomiskt plan men även på vår gemensamma resa mot en mer hållbar framtid.  

Hur fungerar Energirådgivningen?

– Energirådgivningen är ett digitalt verktyg som hjälper dig att förstå vad som drar energi hemma. Samtidigt ger verktyget förslag på åtgärder som kan minska din energianvändning och i och med det även dina kostnader. Energirådgivning jämför också åtgärder och visar hur mycket du sparar utifrån dina egna förutsättningar.  

Vilka slags åtgärder kan det handla om? 

– Det är allt möjligt, från litet till stort. Från att man lägger lock på kastrullen när man kokar pasta, eller sänker temperaturen i bostaden några grader till större åtgärder som till exempel att investera i och installera solpaneler. Verktyget visar beräkningar och ger inspiration, syftet är inte att presentera exakta uträkningar utan mer att ge riktlinjer och inspirera till åtgärder.

Vad baseras uträkningarna på? 

– Med hjälp av informationen som du knappar in kan vi få fram ett estimat för vad som drar el i ditt hushåll och utifrån det kan vi göra en beräkning på vad olika åtgärder kan ge för effekt. Vid varje åtgärd finns en informationsruta där du kan se hur vi gjort beräkningen för respektive åtgärd.

Hur svårt är det att lära sig verktyget? 

– Det är busenkelt, så enkelt att du kan göra det när och var som helst, medan du sitter på bussen, väntar på tåget, under en lunchrast eller varför inte som en familjeaktivitet på fredagsmyset. Det är både intressant, roligt och kunskapshöjande att jämföra olika energibesparande åtgärder och kan bidra till spännande samtal runt middagsbordet.

Steg för steg: Så använder du Energirådgivningen 

  1. Steg 1: Börja med att gå in på ellevio.se/energiradgivning   
  2. Steg 2: Du svarar på några frågor om din uppvärmda boyta, antal personer i hushållet, när huset är byggt och så vidare. Det är lätta frågor som kräver minsta möjliga ansträngning.  
  3. Steg 3: Du får fram en lista med förslag på åtgärder och kan direkt se hur mycket besparingar respektive åtgärd ger. Intill varje åtgärd finns information hur vi har kommit fram till uträkningen. Du kan även jämföra besparingar mellan olika åtgärder, exempelvis hur mycket lägre dina kostnader blir om du sänker inomhustemperaturen med en grad jämfört med om du sänker tre grader.  
  4. Steg 4: När du har valt åtgärder klickar du på ”skapa en plan”. Då kommer en sammanställning som du kan skriva ut som en pdf.   
  5. I det här steget hittar du också mer information om specifika åtgärder ifall du exempelvis är intresserad av att gå vidare med att skaffa solceller eller liknande. 

Din personliga energiguide

Vi har skapat en guide som kan hjälpa dig att göra ditt hem mer energismart, med skräddarsydda tips och åtgärder för just ditt hem.

Energirådgivningen

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?