Ibland kan du behöva göra förändringar i din elanläggning. Tänk på att du oftast är skyldig att se till att sådana förändringar anmäls till oss. Kontakta ett elinstallationsföretag. Du kan kontrollera företagets behörighet på elsakerhetsverket.se. Det är viktigt att företaget som du anlitar följer våra tekniska anvisningar hittar du här.
Exempel på förändringar:
Nedan kan du läsa mer om vad som gäller när du ska göra ändringar på din anläggning och här hittar du information om vem som ansvarar för vad i elnätet.
Huvudsäkringens storlek anger vilken maximal effekt (ampere = A) som är möjlig att använda. Den är samtidigt grunden för abonnemangets fasta avgift. Se till att du har rätt säkringsnivå så att du betalar för den effekt du behöver och inte mer. Behöver du öka effekten på din säkring, ska du säkra upp. Har du högre säkring än du behöver, kan du säkra ned.
Vi har tre intervaller för huvudsäkring upp till 63 ampere: 16 till 25 A, 35 A och 50 till 63 A. Vanligaste säkringsnivåerna för hushåll är 16 A, 20 A eller 25 A.
Nedsäkring eller ändring inom samma säkringsintervall
Vi tar inget betalt för säkringsändringen.
Uppsäkring över intervallgränserna
När vi får en anmälan från ditt elinstallationsföretag skickar vi dig en offert för den tilläggsavgift du behöver betala gällande mellanskillnaden av anslutningspriset för olika säkringsintervaller. Se våra anslutningspriser.
I de fall vi bedömer att kapaciteten i elnätet inte räcker för uppsäkringen så tillkommer kostnader för detta. Läs mer under Ändra elnätsanslutning, elservisändring.
Vi registrerar uppsäkringen inom säkringsintervallerna samma dag som vi får installationsmedgivandet. Nedsäkring registreras samma dag som vi får färdiganmälan.
Vid uppsäkring över säkerhetsintervallerna krävs tid för offerthantering.
När en mätare ska flyttas från en plats till en annan. Den nya placeringen skall alltid vara sådan att den finns åtkomlig för servicepersonal.
Vid arbete i villor, observera detta:
Vid arbete i Flerbostadshus beakta detta:
En fasändring kan göras i samband med ombyggnation och byte av huvudledning. Till exempel kan det finnas äldre anläggningar med enfas som efter ombyggnation och installation av modern utrustning måste göras om till trefas. Vid en fasändring måste ett elinstallationsföretag förbereda arbetet samt skicka in en anmälan till oss.
En fasändring kan göras i samband med ombyggnation och byte av huvudledning. Till exempel kan det finnas äldre anläggningar med enfas som efter ombyggnation och installation av modern utrustning måste göras om till trefas. Vid en fasändring måste ett elinstallationsföretag förbereda arbetet samt skicka in en anmälan till oss.
Vi tar inte ut någon avgift för mätarbyte. Om fasändring kräver att även anslutningen/elservisen behöver ändras tillkommer kostnad för elservisändringen. Läs mer under Ändra elnätsanslutning, elservisändring.
Hur du värmer upp din fastighet är normalt det som har störst påverkan på energiförbrukningen. Det är viktigt att förändring av uppvärmningssätt anmäls till oss för att vi ska kunna behålla en god elleverans till dig.
Om du planerar att köpa och installera en värmepump anlitar du ett elinstallationsföretag. Företaget följer branschens rekommendationer där det bland annat framgår att elmotorn i värmepumpen bör utrustas med mjukstart.
Elinstallationsföretaget föranmäler installationen av värmepumpen till oss via webben. Därefter bedömer vi värmepumpens eventuella påverkan på elnätet. I retur får elinstallationsföretaget ett installationsmedgivande. Det skickas tillbaka till oss när installationen är klar.
Denna tjänst är något som vi inte tar betalt för, men om det krävs en uppsäkring eller elservisändring kan kostnader för detta tillkomma.
Permanent urkoppling innebär att alla anläggningar som finns inkopplade på elserviskabeln avslutas. För att återansluta en elserviskabel kommer vi att ta ut en avgift. Exempel på permanent urkoppling kan vara vid rivning, ombyggnad av en fastighet eller avslut av en tillfällig anläggning (byggström).
Att avsluta en anläggning kan bli aktuellt om du till exempel bygger om en fastighet eller slår ihop två lägenheter. Genom att göra en så kallad sammanslagning kan anslutningen flyttas till en annan anläggning. Vi monterar då ner elmätaren och elanvändningen förs över till en annan elmätare. Kontakta ett elinstallationsföretag som ska utföra arbetet. Företaget ska sen anmäla arbetet till oss.
Informera ditt elhandelsföretag om att ditt abonnemang har upphört. Ditt abonnemang avslutas samma dag som elmätaren monteras ner. Vi tar inte ut någon avgift för att avsluta en anläggning.
Ska du flytta? Då ska du istället anmäla flytt, vilket du göra enklast här.
Samtliga elarbeten som kräver att plomberingen på elmätaren bryts måste göras av ett elinstallationsföretag som anmäler det till oss. I de fall där mätaren lossats från mätartavlan krävs det också att vi plomberar om mätaren. I övriga fall krävs ingen plombering.
Plomberingsbrytning kan behövas när du ska:
Byta inkommande/utgående huvudledning från mätartavlan till gruppcentralen
Kontaka ett elinstallationsföretag som ska utföra arbetet. Företaget anmäler arbetet till oss via vår hemsida.
Det är viktigt att elinstallationsföretaget i anmälan anger orsak till plombbytningen, till exempel "Byte av huvudströmbrytare". Vi tar inte ut någon avgift för hantering av plombering.
All installation av reservkraftaggregat måste föranmälas till oss, blanketten hittar du här.
Installation av reservkraftaggregat får inte påbörjas innan vi har skickat ett installationsmedgivande. På grund av de relativt låga volymerna för denna typ av ärende har vi ännu inget stöd för att anmäla installation av reservkraftaggregat via vår installatörswebb.