Ny anslutning

Oavsett om du planerar att bygga ett nytt hus eller om ditt företag behöver en ny anslutning till elnätet, hjälper vi dig genom processen. Här har vi samlat användbar information för både privatpersoner och företag.

Processen

anslutningsprocessen

Processen för att ansluta till elnätet kan ibland kännas svår. För att underlätta har vi tagit fram en liten checklista. Så här går du tillväga:

 1. Kontakta behörig elinstallatör 
  Först behöver du anlita en elinstallatör som är registrerad hos Elsäkerhetsverket för att dra el inom byggnad samt grävning och förläggning av kabelskyddsrör inom tomtgränsen.
  Hitta ett registrerat elföretag - Elsäkerhetsverket
 2. Gör en situationsplan
  Din elinstallatör ritar upp en situationsplan över din tomt för att visa var mätarskåpet ska placeras.
 3. Anmäl elanslutningen
  När detta är klart måste din elinstallatör göra en föranmälan till Ellevio, där nödvändiga uppgifter som adress och önskad säkringsstorlek anges.
 4. Godkänn vår offert
  Ellevio tar fram en offert för anslutningen och skickar den till dig digitalt. För närvarande tar det cirka två till sex månader innan en handläggare börjar arbeta med ärendet. När du fått- och godkänt offerten kan arbetet påbörjas.
 5. Elinstallatören utför sitt arbete
  När elinstallatören utfört sitt arbete meddelar denne Ellevio genom en färdiganmälan.
 6. Anslutningskontroll
  Innan vi ansluter ditt hus gör vi en anslutningskontroll. Då kollar vi att ditt och elinstallatörens arbete är färdigt och redo för anslutning. När anslutningskontrollen är godkänd börjar vi arbetet med att ansluta fastigheten.
 7. Anslutning
  Det tar normalt mellan två och sex månader från att arbetet är godkänt till att ditt hus är anslutet till elnätet, men det kan ta allt från ett par månader till över ett år att bli ansluten. Faktorer som kan påverka tidsramen inkluderar befintligt elnät på tomten, markförhållanden och tid för att få markavtal.
 8. Klart
  När anslutningen är klar får du en faktura för den nya anslutningen och ett elnätsavtal från Ellevio.

Om du inte varit i kontakt med en elinstallatör än utan bara önskar en offert på avgiften för att ansluta er fastighet så kan du göra det i vårt offertverktyg. Vi rekommenderar dock att du kontaktar en elinstallatör och anmäler enligt stegen ovan för en snabbare handläggningsprocess.

Har du några frågor om anslutningsärenden? Kontakta oss på 020-46 00 26

Hur lång tid tar det?

Eftersom förutsättningarna kan skilja sig väldigt mycket åt är det svårt att svara på hur lång tid det tar att ansluta till elnätet. Det kan ta allt från ett par månader till över ett år att bli ansluten.

 • Om det redan finns el framdragen till din tomt/fastighet.
 • Om det redan finns el i området.
 • Hur markförhållandena ser ut. Är det till exempel mycket berg och sten blir det svårare att gräva.
 • Hur lång tid det tar att ansöka om och få markavtal där en annan part är inblandad.
 • Vilken tid det är på året. Tjälen kan fördröja arbetet.

När får jag offerten?

När vi har mottagit din offertförfrågan eller föranmälan tar det för närvarande två till sex månader innan en handläggare börjar arbeta med ärendet.

Vad kostar det?

För 16-25A bestäms priset enligt Energimarknadsinspektionens metod. Avståndet (fågelvägen) från din tomt till närmaste anslutningspunkt i befintligt elnät till vilken anslutning kan utföras används för att ta fram offert. Närmsta anslutningspunkt kan till exempel vara en elstolpe, kabelskåp eller en nätstation.

Är anslutningen större eller längre bort beräknas priset för anslutningen individuellt. Avståndet till befintligt elnät, där det är möjligt att ansluta, är en viktig faktor för kostnaden men även vilka nätåtgärder som krävs samt eventuella samtida anslutningar till närliggande fastigheter.

Du får en offert av oss för elnätsanslutningen efter att du kontaktat en elinstallatör. Avgiften kan komma att bli högre än det schablonpris du ser i prislistan:

Servissäkring

<200 m 201-600 m 601-1 200 m 1 201-1 800 m >1 800 m
Max 25 A inkl. moms 50 000 kr 50 000 kr
+ 428 kr/m1
221 000 kr 
+ 1 013 kr/m2
828 500 kr 
+ 594 kr/m3
Enligt offert
Max 25 A exkl. moms 40 000 kr 40 000 kr 
+ 342 kr/m1
176 800 kr 
+ 810 kr/m2
662 800 kr 
+ 475 kr/m3
Enligt offert
35 A och större Enligt offert        

1 För den delen som överstiger 200 meter
2 För den delen som överstiger 600 meter
3 För den delen som överstiger 1 200 meter

Prislistan gäller från 1 februari 2024, priserna anges inklusive moms.

Goda råd

Det är mycket att tänka på när du installerar nytt, men vi på Ellevio hjälper dig. Några goda råd på vägen är att:

 • Alltid jobba med behöriga elinstallationsföretag. Kolla att företaget finns på elsäkerhetsverket.se innan ni sätter igång!
 • Det går snabbast när vi kan skicka din offert digitalt. Se därför till att du har gett elinstallatören en mejladress som vi kan nå dig på.
 • Kolla uppgifterna på din kommande faktura extra noga så att allt stämmer.

För företag som behöver en ny anslutning finns alternativ för lågspänning för exempelvis restauranger, kontor, närbutiker och frisörsalonger och för högspänning för större verksamheter som tryckerier, köpcentrum och datahallar. 

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 8 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?

Läs mer