Familjen Ridderstedt skaffade solpaneler för miljöns skull

Solceller

""

För snart ett år sedan skaffade familjen Ridderstedt solpaneler till sitt nyinköpta hus i Hudiksvall. Ett beslut som de hittills inte ångrat och som de vill uppmuntra andra att följa.

I ett villaområde i Hudiksvall skiljer sig ett hus från de andra på gatan, eller rättare sagt det är taket som skiljer sig från andra hustak. För tittar man noggrant (och det måste man göra för att se) så ligger det 40 solpaneler på taket, men de smälter in så bra i den svartfalsade takplåten att man knappt märker dem.

Det är Frida Ridderstedt som öppnar dörren när vi ringer på. I famnen bär hon lille Oscar som först tittar skeptiskt på oss men sen spricker upp i ett leende. Den hemtrevliga villan andas småbarnsliv och vi slår oss ner i familjens fina ljusa uterum.

Johannes Ridderstedt förklarar att hustaket var i väldigt dåligt skick när de köpte villan så renovering var ett måste. Och det var i samband med den, för ett år sedan, som de beslöt sig för att byta ut tegelpannorna, lägga ett nytt plåttak och satsa på solenergi.

Johannes fru Frida berättar att varken hon eller maken var några solenergi-experter när de gick in i projektet, men de har lärt sig mycket under det senaste året. Däremot har de båda alltid varit intresserade av miljöfrågor.

– Jag har fått det hemifrån från mamma och Johannes är också miljömedveten och intresserad av ny teknik så det var inget svårt beslut att ta.

Dessutom slumpade det sig att i samma veva som de hade tänkt att renovera taket fick de reda på att det skulle hållas ett föredrag i Hudiksvall om solpaneler.

Johannes och Frida gick dit för att lyssna och efter föredraget hade de mer eller mindre bestämt sig.

– Vi blev inspirerade och insåg att vi inte behövde göra allt själva utan faktiskt kunde få hjälp med det mesta.

De tog kontakt med föreläsaren och projektledaren, Dick Pålsson. Dick är initiativtagare av Solprojekt Hudiksvall vars syfte är att göra det enklare för privatpersoner och fastighetsägare att nyttja solenergi.

Panel som styrs av en växelriktare. Foto: Andreas Bergius.

Skaffade optimerare

Familjen Ridderstedts hustak vetter mot öster och väster. Men det visade sig inte vara något problem. Allt som allt fick huset 40 solpaneler.

Johannes förklarar:
– Vi ville sätta upp så många paneler som möjligt och när man, som vi har ett tak åt olika väderstreck, kan man skaffa så kallade optimerare för att ignorera skuggning och få ut maximal effekt. Det gjorde vi. Optimerarna sitter på varje enskild panel som i sin tur styrs av en växelriktare.

Frida tillägger att optimerarna även indikerar om någon panel inte skulle fungera. Hon letar upp en app på sin mobil och visar oss ett stapeldiagram med olika färger.

– Tack vare den här appen kan vi se om någon panel gått sönder, men vi kan också följa vår energiproduktion och sparade koldioxidutsläpp – även när vi är bortresta.

Båda skrattar och medger att appen blivit lite av ett beroende där familjen checkar av sin produktion regelbundet. Förbrukningen får de veta när elräkningen kommer.

Förutom optimerarna och växelriktaren fick Ridderstedts också byta elmätare i huset i samband med installationen. Det ombesörjdes av Ellevio och var kostnadsfritt.

Idag har familjen ett mikroproducentavtal med sin elleverantör vilket innebär att elleverantören köper deras elöverskott de får sommartid för att sedan sälja tillbaka det vintertid. De längtar till i juli när de för första gången kommer att få reda på om den totala årsproduktionen från solcellsanläggningen stämmer överens med beräkningarna.

För miljöns skull

När vi kommer in på kostnaderna berättar familjen att panelerna inklusive installation gick totalt på 196 000 kronor. De använde ROT- avdrag men kommer nu istället att använda sig av det statliga bidrag som regeringen införde vid årsskiftet 17/18 och som de nu fått beviljat utbetalning av retroaktivt. De räknar med att panelerna kommer att hålla upp till 40 år och att det kommer att ta mellan 12–15 år innan de kan räkna hem satsningen.

Familjens hustak har 40 tunna solcellspaneler. Foto: Andreas Bergius

Men primärt var det inte ekonomin som styrde när de beslöt sig för att satsa på solpaneler.

– Vi vill som familj bidra till en hållbar framtid, säger Frida och Johannes tillägger att han hoppas att andra kommer att följa deras exempel. Han berättar att sedan de skaffat solpaneler brukar folk stanna upp framför huset och titta upp mot på taket.

– Det får de gärna fortsätta med. Vi blir glada om andra i vår stad inspireras att lära sig mer om solenergi och överväger om det även kan vara ett alternativ för dem.

Och familjen Ridderstedts miljöomsorg slutar inte vid solpaneler. Johannes avslöjar:
– Nästa projekt vi drömmer om är att starta en elbils-pool. Om vi köper en elbil kan vi dela den med andra. Det är ju perfekt för alla som inte använder bilen så ofta.

– Yes, om tre år får ni komma tillbaka och göra reportage om vår nya elbilspool här på Skeppargatan, säger han och ler.

  • Ta kontakt med en elinstallatör, som i sin tur skickar in en beställning till oss.
  • Bifoga en situationsplan med så detaljerade uppgifter som möjligt när det gäller placering av kabel och mätarskåp.
  • Var noga med adress, fastighetsbeteckning, effektuppgifter (kW) och datum på när det ska återanslutas.
  • När vi fått din anmälan skickar vi en offert till dig. Efter att du godkänt offerten med din underskrift skickar vi ett installationsmedgivande till din elinstallatör.
  • När installatören anmäler att anläggningen är klar för inkoppling kommer vi för att återansluta.

Om det är mer än 20 år sedan som det fanns ett abonnemang på platsen så kommer vi räkna det som en nyanslutning. Då gäller samma priser som vid nyanslutning, max 63A.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?