Filip satsar på hemmabatterier som komplement till solceller
Solceller
Grå dagar utan sol bekymrar inte Vallentunabon Filip Borgh. Han kan nämligen dra nytta av sin solel även vid dåligt väder. Detta tack vare införskaffade hemmabatterier.
Filip är en av hittills få husägare som installerat batterier som komplement till sin nätanslutna solcellsanläggning. En långsiktigt klok investering, tycker han.
Energilagring i batterier är en omtalad metod men inte så ofta använd på grund av det höga priset som litiumjonbatterier kostar.
– Förutom prisnivån upplever många att batterilagring är en oprövad rätt komplex teknik. Det är lättare att motivera en investering i solceller som på ett enkelt sätt levererar el till hushållet, säger Erik Martinson på Svea Solar, en solcellsleverantör som även erbjuder hemmabatterier.
Fördelen med batterierna är att man kan lagra överskottsel från solceller, eller annan elproduktionsanläggning, och använda den egna elen när den behövs och på så vis minska behovet av köpt el.
Vågade satsa
En husägare som vågat ta steget att investera i ett batterilager är Filip Borgh I Vallentuna, strax utanför Stockholm. Han bor i ett parhus byggt 1967.
– Jag har alltid haft ambitionen att minska husets energiförbrukning. Bland annat har jag bytt värmesystem till bergvärme, tilläggsisolerat vinden och skaffat energisnål ledbelysning, berättar han.
För tre år sedan bestämde han sig för att installera en 6 kilowatts solcellsanläggning på hustaket.
– Jag har en utomhuspool som slukar ganska mycket el i uppvärmning, så det var det främsta skälet till att jag skaffade solceller. Men jag har också ett energi- och miljöintresse och tycker det är spännande att testa ny teknik.
I somras byggde han ut solcellsanläggningen med ytterligare tre paneler, till totalt 6,9 kilowatt. När han hörde att leverantören även börjat erbjuda ”solcellsbatterier” tyckte han att det kunde vara ett bra komplement. Han bestämde sig för att investera i tre batterier som har en total lagringskapacitet på 6 kWh. Batterierna samkörs idag med den utbyggda solcellsanläggningen och fungerar som en lagringsenhet mellan husets elsystem och elnätet.
Sökte bidrag
Via leverantören ansökte Filip om investeringsbidrag för batterisystemet som kostade 85 000 kronor. Ett bidrag som kan sökas av privatpersoner som vill kombinera egenproduktion av förnybar el med ett energilager.
– Jag beviljades bidrag med 50 000 kronor, vilket innebar att slutnotan hamnade på 35 000 kronor. Utan det stödet hade det blivit alltför dyrt att köpa in batterierna, förklarar han och fortsätter.
– Med batterierna har jag möjlighet att använda solelen i hushållet även när solen inte skiner. Alternativet är annars att skicka ut överskottet på nätet, men jag tycker att det är bättre och möjligtvis lite billigare att använda elen själv.
Filip Borgh uppskattar att batterierna ger en besparing av hushållets elkostnader med ”några hundralappar i månaden”. Även om elpriserna skulle öka räknar han med att det tar lång tid innan investeringen går ihop.
– Jag är 75 år, så det kommer inte ske under min livstid. Men jag tycker ändå det är en klok satsning, både för miljöns skull och för att det ger ett mervärde för huset och mitt boende, avslutar han.
Källa: Energivärlden
Fakta – Om stöd till energilagring
Sedan november 2016 kan privatpersoner som vill lagra sin egenproducerade el ansöka om stöd för installationskostnaden hos Länsstyrelsen. Bidraget får ges med högst 60 procent av kostnaden, dock högst 50 000 kronor. Det går inte att kombinera bidraget med andra stöd som till exempel Rot-avdraget.
Sidan uppdaterad 10 april 2024