"Vi skaffade solceller för miljöns skull"

Solceller

Vi har 160 kvm solpaneler uppdelade på våra två ladugårdstak. Med skattereduktion blev det en mycket bra investering tycker Göran Karlsson.

Intresset för solel är rekordstort. Bara hos Ellevio har solelskunderna fördubblats sedan förra året. Och Kungsbacka kommun toppar solelstoppen. Vi har talat med Göran Karlsson i Fjärås som skaffade solceller på taket för två år sedan. Han tycker att alla som har möjlighet borde göra det.

Göran Karlsson är pensionerad lantbrukare i Fjärås i Kungsbacka kommun. Där driver han ett ekologiskt jordbruk. Göran och hans fru Inger började diskutera solceller redan för fyra år sedan.

– Egentligen var det vår sons idé. Han har alltid haft ett stort miljötänk och föreslog att vi skulle fundera på att skaffa det.

Men det blev ingenting då eftersom det var för dyrt. Två år senare hade priserna sjunkit rejält och då slog familjen till. De tog ett lån på banken och började med att anlita en projektledare som skulle hjälpa dem från ax till limpa.

– Det gick hur smidigt som helst. Vi fick 160 kvm solpaneler uppdelade på våra två ladugårdstak. De ena taket vetter mot väster, det andra mot söder. Båda fungerar jättebra, berättar Göran.

Slutsumman blev 337 000 kronor, med skattereduktionen hamnade den på 219 000. En mycket bra investering, tycker Göran med tanke på produktionen.
– Tidigare låg vår årliga elförbrukning på ungefär 22 000 kWh, i år har vi producerat 24 300 kWh.

Bidrog till miljön

Han betonar dock att det inte är den ekonomiska besparingen som varit den främsta drivkraften att skaffa solceller.
– Det viktigaste för oss var att det kändes bra att vi bidrog till miljön och framtiden.

Jag vet att de som skaffar solceller blir alltfler men jag kan ändå inte förstå varför ännu fler, som har samma möjligheter som vi, inte gör det direkt. Det är ju så förmånligt nu.

Göran och Inger har två vuxna söner som också skaffat solceller på sina hus. Och de har även inspirerat sin granne. Ja, han skaffade efter att ha sett det hos oss. Jättebra, tycker vi.

Familjen Karlsson har inte avslutat sina solcellsinvesteringar.
– När vi har sparat ihop tillräckligt med pengar tänkte vi även sätta solpaneler på huset vi bor i, avslutar Göran Karlsson.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?