Tillsammans har vi gjort elnätet smartare

Nyheter

De nya mätarna började sättas upp i Älvsjö sommaren 2020

Vi vill rikta ett stort och hjärtligt tack till alla våra kunder. Under perioden 2020–2023 genomförde vi den hittills största utrullning av smarta elmätare i Sverige. Tack för att ni har bokat tid, välkomnat oss in i era hem och på andra sätt underlättat arbetet med att byta ut mätarna. Läs mer om varför, och hur, vi genomförde detta omfattande projekt.

Bakgrunden till mätarbytet

Alla Sveriges drygt fem och en halv miljoner elmätare ska vara utbytta till den första januari 2025. Bakgrunden är ett regeringsbeslut gällande ny standard på elmätare, som träder i kraft 2025. Syftet är att ge konsumenter större kontroll och förståelse över sin elanvändning och förbereda hushållen för den digitala utvecklingen.

En tillbakablick på projektet

Sommaren 2020 inledde vi mätarbytesprojektet med en pilotinstallation i Älvsjö i Stockholm, där cirka 4 500 mätare installerades hos våra kunder i området. Därefter följde en period av noggranna mätningar och kontroller för att säkerställa att allt fungerade som det var tänkt.

Mätarna kommunicerar med Ellevio via NB-IoT (Narrow Band Internet of Things), en energieffektiv och pålitlig teknik som visade sig fungera exceptionellt bra. Mätarna är även förberedda för att exempelvis ansluta solceller och det finns möjlighet att få tillgång till realtidsmätning av elanvändningen. Allt sådant behövde vi testa.

I september samma år påbörjades massutrullningen i Stockholmsområdet och kort därefter påbörjades installationer i samtliga områden i hela vårt nät. Drygt 150 tekniker arbetade heltid med att installera mätare hos våra kunder, och mätarbyten pågick fram till i slutet av april i år. Då hade drygt 820 000 smarta elmätare installerats i allt från slott till sommarstugor.

Tillsammans har vi gjort vårt elnät smartare

De nya mätarna ger inte enbart konsumenterna större kontroll över sin elanvändning – de är också en viktig pusselbit i vår resa mot färre och kortare strömavbrott. Genom att mätarna samlar in mer detaljerad information om tillståndet i elnätet kan vi nu upptäcka eventuella fel och snabbare lösa de problem som uppstår. Det innebär en förbättrad leveranssäkerhet, något som kommer bli allt viktigare i takt med att hela samhället elektrifieras.

Tekniken innebär även miljöfördelar 

Mätarna har en rad funktioner som kan skötas på distans till exempel från och tillkoppling. Det gör att vi slipper genomföra tusentals bilresor varje år vilket är bra för miljön och du som kund slipper vänta i onödan. Du kan läsa mer om det här

Ännu en gång, ett varmt tack till er alla för ert engagemang och samarbete. Era insatser har verkligen gjort skillnad och bidrar till att göra vårt elnät smartare. Tillsammans elektrifierar vi Sverige!

Var hamnade egentligen den sista mätaren?

Se filmen som dokumenterar det sista mätarbytet: hela vägen från kretskort och tillverkning vid den franska mätartillverkaren Sagemcoms högteknologiska fabrik i Tunisien – till installation hemma hos kund av en erfaren tekniker från One Nordic, i en liten ort i Sverige.

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?