Robin har fått insikt kring sitt koldioxidutsläpp med Ellevios nya app

Nyheter

Med Ellevios app har Robin Rutberg Goncalves fått en bättre överblick kring sin elanvändning och koldioxidutsläpp. – Alla vet hur mycket en hundralapp är värd, men färre vet hur mycket ett kilo koldioxid är, säger han.

När Robin inte hänger i sandlådan med sina tvillingsöner tycker han om att fixa i huset. Genom Ellevios nya app har Robin fått bättre koll på sin elanvändning – han kan optimera och sänka både sin elanvändning och sina koldioxidutsläpp. Han kan också se daglig statistik över hur mycket el familjen använder. Det gör det lättare att fatta aktiva val för att spara in än mer el och koldioxidutsläpp, resultat som sedan kan följas dag för dag.

Jämför din elanvändning med andra hushåll i samma storlek

El och energieffektivisering har alltid varit ett intresse för Robin.

– När jag sitter med andra familjer som vi brukar umgås med så spinner jag lätt iväg och märker att min sambo Madde sitter och sparkar mig under bordet, säger han med ett skratt.

Robin har en bakgrund inom spelbranschen och tycker att Ellevios app nästan blir som ett spel där man jagar poäng. I detta fall är jakten på att dra ner på sin användning och klimatpåverkan. Genom funktionen ”jämföra” kan man också jämföra sin elanvändning och klimatpåverkan med andra hushåll i samma storlek.

Robin Appen skapar större förståelse

– Jag tycker det är bra att Ellevio har tagit det här klivet och underlättar för kunden att få lite mer insikt. Alla har en bild av hur mycket 100 kronor är värd eller hur mycket en liter bensin är värt när det kommer till räckvidd och pengar. Men jag har ännu ingen känsla för hur mycket ett kilo koldioxid är, och det är det jag tycker är intressant – att man med appen kan börja använda det som en mätskala, säger Robin.

– Det är just samspelet mellan produktion och konsumtion samt sin elanvändning och utsläpp som underlättar förståelsen, och om ett tag kan man nog få en tydligare bild av hur mycket ett kilo koldioxid är. Det tycker jag är en spännande sak med appen!

Familjen har både solpaneler och styrning av värmepumpen. För Robin är det först när man har möjlighet att förbättra sitt hem och även styra sin egen värmeförbrukning som man verkligen kan komma upp i skala och se över sin energiförbrukning. Genom appen har han har han kunnat synka solpanelerna och värmepumpen och får en överblick direkt, i en historikfunktion som han också kan följa dag för dag.

Robin Få en snabb överblick i appen

Det bästa med appen enligt Robin är just den snabba översikten man får och att allt är samlat på ett ställe.

– För någon som bara är nyfiken är det en väldigt lätt grej. Du har redan allt på plats så det är bara att ladda ner appen, allt är redan samlat, och det är något vem som helst kan göra, säger Robin.

Tips för att spara el

I Ellevios app kan man också ta del av ”Ellas eltips”. Robin som redan har tätningslister runt fönsterna, styrning av värmepumpen och energisnål torktumlare, berättar att han blev överraskad av tipset om att dra upp rullgardinerna för att få in extra värme.

– Vi har ju heltäckande gardiner i våra rum och jag har inte riktigt tänkt på möjligheten att öppnar man upp på morgonen för att få in lite extra värme så gör det rätt mycket. Det är en smart idé att få in lite värme när den ges gratis. Varje besparing gör också att man får medel över till att göra andra besparingar, vilket i sin tur får en ännu större god effekt.

Ladda ner Ellevios app

Blir du också nyfiken på hur din elanvändning och klimatpåverkan ser ut eller vill du se hur din användning ser ut jämfört med grannens? Ladda ner Ellevios app på Google Play eller App Store.

Du kan också läsa mer på ellevio.se/app

Fakta

  • Namn: Robin Rutberg Goncalves
  • Ålder: 35 år
  • Bor: Villa, 121 kvm, tillsammans med sambo och två tvillingsöner
  • Yrke: Marknadsförare
  • Elleviokund sedan: 2018

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?