Energifokus i ett komprimerat Almedalen

Ellevio tycker

Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på Ellevio.

Politiken, näringslivet och PR-Sverige har landat i Visby – i år igen. Så också vi på Ellevio. Det är ett Almedalen i ett mer slimmat format än vad vi vant oss med.

Färre event än under toppåret 2019 – men ändå drygt 2 000 programpunkter. För oss är dagarna på Gotland viktiga ur flera perspektiv. Vi får möjlighet att möta i princip alla våra viktigaste intressenter på en och samma plats. Det ges utrymme för avslappnade samtal och miljöombytet skapar inte sällan en annan kontakt än vad motsvarande möte i jobbvardagen hade gett.

Vi kommer in till Almedalen med en färsk och högintressant rapport i ryggen. Vår Elnätsrapport kommer bli en självklar ledstjärna i våra budskap och berättelsen vi vill nå ut med. Inte bara under de här dagarna utan även fortsatt framåt under resten av året. I rapporten kartläggs var i landet som elanvändningen kommer öka mest, vilka verksamheter som behöver mest el, var ny elproduktion väntas tillkomma och när behoven beräknas uppstå. I rapporten görs också beräkningar av hur mycket som behöver investeras i elnäten i respektive län för att hålla jämna steg med det ökade elbehovet. 

Det är svindlande siffror som presenteras. Och det finns stora utmaningar. 

Elnätsutbyggnaden har inte kunnat hänga med i elektrifieringstakten. I flera regioner runt om i landet är elnätet redan idag en ”getingmidja” för utvecklingen. Elnäten måste moderniseras och byggas ut i en takt som vi tidigare inte sett. Merparten behöver också ske under de närmsta tio åren.

En avgörande faktor för att elektrifieringen ska kunna ske är att det finns en långsiktig, stabil och framåtblickande elnätsreglering. Därför var gårdagens nyheter från Energimarknadsinspektionen (Ei) mycket positiva.

Ei har beslutat sig för att inte gå vidare med de förändringar i elnätsregleringen för kommande regleringsperiod, som man tidigare aviserat. Vår vd Johan Lindehag konstaterade i en kommentar ”att myndigheten nu trycker på paus i processen är oerhört positivt. Det visar att Ei hörsammat rösterna från elkunder, bransch och beslutsfattare.” Jag kan bara hålla med. 

Det blir självklart ett samtalsämne under dagarna i Visby. Både i seminarier och personliga möten. Samtidigt är det viktigt att vi också går vidare och fortsätter med vår dialog med alla intressenter och försöker hitta samförstånd. Det kommer inte vara enkelt – men jag har ändå en fast övertygelse att branschen, politiken, myndigheter och våra kunder kan hitta en väg framåt och en reglering som möjliggör omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Följ oss gärna i Almedalen, våra seminarier livesänds via Arena Energi. Eller ännu hellre, haffa mig när jag kryssar fram i Visbys gränder.  

/Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på Ellevio

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?