Var ska bilen laddas?

Elbil och laddning

Vi är mitt uppe i elbilsboomen och tidigare frågetecken kring pris och räckvidd är borta – nu vill alla ha laddning. Vad gör Ellevio för att det ska bli fler laddplatser i Sverige?

Vi står inför en av de största samhällsomställningarna någonsin; vi ska gå från fossilt till fossilfritt på relativt kort tid. Elbilsförsäljningen slår nya rekord varje månad och antalet laddbara fordon förväntas uppgå till 2,5 miljoner år 2030. Det kan jämföras mot dagens cirka 460 000 (Power Circle, mars 2023).

Det är inte alla som bor i villa eller har tillgång till laddning i garage, så för att möjliggöra laddning för alla som vill ha elbil behövs utbyggnad av publik laddinfrastruktur.

– Vi märker av den kraftigt ökade efterfrågan på anslutning av laddplatser och mycket har hänt på kort tid. Men, vi måste vi bli snabbare om samhället ska elektrifieras i den takt som önskas och därmed uppnå klimatmålen. Vi som elnätsbolag ser det som ett oerhört viktigt ansvar att stötta, möjliggöra och vara med och bygga den laddinfrastruktur som krävs för att vi ska kunna ha en fossilfri fordonsflotta år 2045, säger Erik Johansson, projektledare för Smart laddning på Ellevio.

Vad gör Ellevio för att främja utbyggnaden av antalet laddplatser i Sverige?

1. Samverkar med politiker, städer och kommuner

Eftersom det är många parter inblandade vid laddplatsprojekt så är god samverkan oerhört viktig för dess framfart. Därför för Ellevio kontinuerligt tät dialog med både politiker, städer och kommuner om hur vi tillsammans måste jobba för att möjliggöra snabb och smart utbyggnad av publik laddning.

Ett exempel är det nära samarbetet med Stockholms stad. Tillsammans har man utsett gator i Stockholm som lämpar sig väl för laddplatser, där det både finns utrymme och kapacitet. Gatorna finns utmärkta på en karta och via Stockholm stads webbplats kan operatörer anmäla intresse för specifika gator.

2. Snabbare återkoppling på efterfrågade platser

I takt med att efterfrågan på anslutning av laddplatser ökar, så ökar även väntetiderna för att få reda på om det finns tillräcklig kapacitet i nätet eller ej. Det är en av de större utmaningar som Ellevio har. Har det inte funnits tillräckligt med kapacitet så har det dröjt ännu längre att få ett ungefärligt pris på vad det skulle kosta att förstärka elnätet – något som laddoperatörerna i dagsläget inte har tid att vänta på.

Om prislappen sedan visar sig vara för dyr för den efterfrågade platsen har kunden väntat i onödan. Men, nu erbjuder Ellevio en annan tjänst, kapacitetsutredning med prisindikation, så att man inom några veckor i stället får en snabb uppskattning om det finns kapacitet och i så fall ett ungefärligt pris på vad det skulle kosta att bygga laddplatser utefter önskad effekt.

På detta sätt får kunderna en väsentligt snabbare återkoppling på om platsen för laddplatser är intressant eller ej, och detta bidrar till att utbyggnaden går snabbare.

3. Rekryterar mer kompetens

Sist, men absolut inte minst: Ellevio behöver bli fler. För att korta ned handläggningstiderna så krävs det resurser och kompetens, ett behov som är tydligt i hela branschen. När vi nu är mitt i elektrifieringen av samhället, ja då handlar det om tillgång till el. När Ellevio, som ansvarar för stora delar av ryggraden i den svenska elförsörjningen, ska bygga infrastrukturen behövs det fler kunniga, kompetenta och drivna medarbetare och vi har därför startat en större nationell rekryteringskampanj.

Vill du vara med och elektrifiera Sverige?

Tröga tillståndsprocesser – vi måste samverka!

Samverkan är en förutsättning för framgång när transportsektorn ska elektrifieras och laddinfrastrukturen byggas ut. Därför har vi regelbundna, informella seminarium mellan de inblandade aktörerna och bjuder in till till digitala träffar om laddinfrastruktur för kommuner. 

Att kunna diskuterar utmaningar och behov, men också informera om lösningar eller nya riktlinjer är sådant som är viktigt. Som att exempelvis reda ut alla steg i anslutningsprocessen eller förklara abonnemang och flexlösningar på en detaljerad nivå – det görs väldigt effektivt när vi ses både fysiskt och digitalt. 

Samverkansmöte
Ellevio, Stockholms stad och en samling drivna och framåtlutade laddoperatörer träffades tisdagen den 7 mars 2023, för att diskutera utmaningar och behov.

– När en ny laddstation ska byggas så är det många tillståndsprocesser som måste genomgås. Här behöver vi bli ännu bättre på att samverka med varandra. En energiomställning av denna dignitet kan man inte göra själv, och det är därför vi har nära samarbeten med exempelvis Stockholms stad och andra kommuner. Vi har jobbat hårt för att bli snabbare och mer effektiva de senaste åren men vi kan fortfarande bli bättre. Jag tror att alla i branschen kan skriva under på att elbilsboomen kanske gått lite snabbare än vad vi väntade oss, men nu gäller det att hänga med och möta kundernas behov, säger Erik Johansson.

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?