Efter installationen

Innan ni kan använda er solcellsanläggning ska elmätaren kunna ta emot och mäta er överskottsproduktion av el.

Elektrikern skickar in en färdiganmälan

När solcellsanläggningen är färdig och provkörd av en elinstallatör behöver vi en färdiganmälan. Innan ni får börja använda er solcellsanläggning ska elmätaren kunna ta emot och mäta elen ni matar in till elnätet, det vill säga er överskottsproduktion.

Det är viktigt att er solcellsanläggning är avstängd, det vill säga frånkopplad, före mätarbytet eller konfigurationen. Annars kan överskottselen registreras som el som ni använder och ska betala för.

Ni kan behöva byta elmätare

I vissa fall behöver vi byta till en elmätare som kan registrera mätvärden åt båda hållen. Det innebär både hur mycket el ni matar in till elnätet och hur mycket el ni använder från elnätet. När vi fått in färdiganmälan ser vi över om vi behöver byta elmätaren eller om vi bara behöver anpassa mätarens inställningar.

Behöver er elmätare bytas ut kontaktar vi er. Behöver ni inget mätarbyte kommer vi beställa en anpassning av elmätaren så att den kan registrera mätvärden åt båda hållen.

Så länge ni inte gjort några andra ändringar än installationen av er solcellsanläggning är det kostnadsfritt.

Elmätare som kräver mätarbyte är mätare av fabrikaten:

  • Actaris
  • Addax
  • AEM
  • Enermet
  • Itron
  • Landis & Gyr

Behöver vi byta elmätaren tar det normalt cirka tre veckor från att vi får färdiganmälan till vi har bytt er elmätare och ni har en aktiv anläggning.