Ny prismodell baserad på effekt

Den nya prismodellen ska göra det möjligt för dig att påverka elnätskostnaden. Samtidigt ger det mer plats i elnätet till fler kunder, fler elbilar och fler solceller utan att bygga helt nya elnät – en hållbar lösning för att klara framtidens elbehov. Och om du är beredd att göra en del förändringar kan det bli bra för din plånbok.​ Prisförändringen gäller dig som bor i villa, och berör inte dig som bor i lägenhet.

Varför en ny prismodell?​

Från den 1 januari 2025 ersätts abonnemangen Enkel och Tid med Effektabonnemang. Det betyder att du som har en villa, fritidshus eller en affärslokal kommer att betala utifrån hur mycket effekt du använder.

Sverige kommer behöva mer el i framtiden och samtidigt behöver vi använda våra elnät mer effektivt. Därför inför vi en effektavgift, så att det lönar sig för dig som kund att sprida ut elanvändningen över dygnet.​

Dessutom har den ansvarige myndigheten, Energimarknadsinspektionen beslutat att alla elnätsbolag ska införa en effektavgift.

Just nu pågår en enorm elektrifiering i Sverige och om ungefär 20 år beräknas elanvändningen i Sverige vara minst dubbel så hög som i dag. Samtidigt som det behövs mer el i framtiden har vi redan i dag viss kapacitetsbrist, det vill säga effekten i elnäten räcker inte till under årets alla timmar.

Jämnare elanvändning – nyckeln till lägre elnätsavgifter

För att använda befintliga elnät mer effektivt, behöver vi hjälpas åt och flytta en del av elanvändningen från timmar med hög belastning till timmar med lägre belastning. Effektavgiften är ett incitament till att våra kunder ska jämna ut sin elanvändning och på så sätt bidra till att våra elnät räcker till fler kunder och nya behov. ​

Om vi tillsammans kan se till att elnäten används mer effektivt och på så sätt kan användas längre, minskar investeringsbehovet i elnäten. Med andra ord behöver vi inte bygga lika mycket nytt elnät om elanvändningen är mer jämnt fördelat över dygnet. Minskar behovet av att bygga nytt, kommer elnätsavgiften inte behöva höjas på samma sätt.​

Minska effekttoppar, spara pengar

Dessutom är effektavgiften både lättare att påverka för dig som kund och mer korrekt som mått på din användning av elnätet. Genom att jämna ut och flytta elanvändning och inte köra alla elapparater samtidigt, minskar du dina effekttoppar och sänker dina elnätskostnader.

Effekt och effekttoppar är ett bra mått på hur mycket plats din elanvändning under respektive timme tar i elnätet. Med effektavgiften betalar du exakt för just din elanvändning i elnätet och inte för vad du hade kunnat använda enligt din säkring.

Den ansvariga myndigheten för elmarknaden, Energimarknadsinspektionen (EI), tog år 2022 beslut att samtliga elnätsföretag i Sverige ska införa effektavgifter senast år 2027 för alla kunder. Genom att byta till den nya prismodellen följer vi EI:s beslut.

Läs mer om effektavgifter på Eenergimarknadsinspektionens webbplats.

Så fungerar den nya prismodellen​

Effektavgiften baseras på snittet av dina tre högsta effekttoppar, det vill säga de tre timmar fördelade på tre olika dygn som du använder mest el i månaden. Varje dygn mellan klockan 22 och 06 på morgonen är det dessutom billigare att använda elnätet. Då räknas bara halva effekttoppen. En bra anledning till att flytta elanvändning från dagtid till kvällen och natten.

Genom att räkna ut ett snitt av de tre högsta effekttopparna, och inte bara en, har du möjlighet att påverka under hela månaden och inte bara under en enskild dag eller timme.​

Skillnaden mot nuvarande prismodell

Nuvarande abonnemang Enkel och Tid består av två delar: en fast och en rörlig. Den fasta avgiften är olika beroende på din huvudsäkring, den rörliga delen är baserad på din elanvändning i kWh under månaden.

Den nya modellen består av tre delar: en fast avgift, en överföringsavgift och en effektavgift. Den fasta avgiften beror på din huvudsäkring och överföringsavgiften är baserad på din elanvändning i kWh under månaden. Effektavgiften är baserad på genomsnittet av din tre högsta effekttoppar under månaden.

Läs mer om hur dina elkostnader fungerar: Det här betalar du för

Så kan du påverka din elnätskostnad​

Genom att sprida ut din elanvändning kan du sänka dina kostnader och bidra till en mer hållbar användning av elnätet.

Illustration av ett hus med olika elapparater

  1. Snittet av dina tre effekttoppar när du gör allt samtidigt​
  2. Kostnaden blir högre​

Illustration av ett hus med olika elapparater

  1. Snittet av dina tre effekttoppar när du sprider ut elanvändningen​
  2. Kostnaden blir lägre​

Det enklaste sättet att sänka kostnaden för dig är att inte använda elapparater samtidigt. Under morgontimmarna och på eftermiddagen när belastningen i elnätet vanligtvis är som högst, använder många flera apparater samtidigt. Förutom att laga mat, går kanske diskmaskinen, tvättmaskinen, torktumlaren samtidigt som du laddar elbilen. Då ökar effektbehovet i elnätet och det kan faktiskt bli "trångt" i näten. Genom att försöka använda färre apparater samtidigt minskar effektbehovet. Diskmaskinen kan till exempel startas efter middagen och elbilen kan laddas senare på kvällen efter klockan 22.​

Effektivt energianvändande trots vardagsrutiner

Vi förstår att dina behov inte alltid går att anpassa till elnätets. Många vardagssysslor måste ske en viss tid på dygnet för att livet ska fungera. Men genom att ändra vanorna lite grann, till exempel utnyttja smarta funktioner som finns i många moderna vitvaror, går det att minska effektbehovet. I de flesta villor är det uppvärmningen som kräver mest energi. En värmepump tillsammans med varmvattenberedaren kan stå för mer än hälften av all elanvändning i hushållet. Även om vissa värmepumpar har styrning och automatisering inbyggt, kan det vara svårt att påverka effektbehovet. Men genom att försöka undvika att använda en mängd andra apparater i hushållet samtidigt, påverkas det sammanlagda effektbehovet och därmed elnätskostnaden.​

Det första du kan göra är att försöka förstå ditt effektbehov. På Mina Sidor kan du se din elanvändning timme för timme. När har du dina effekttoppar, det vill säga vilka timmar behöver du mest el?

Privatkund: Logga in på Mina sidor

Företag: Logga in på Mina sidor

Kolla om dina toppar beror på uppvärmningen, varmvattenberedaren eller annat som är på automatiskt. Eller beror dina toppar på apparater som går att styra till andra tider på dygnet? Kan tvättmaskinen eller diskmaskinen startas senare? Måste elbilsladdningen vara på när du lagar middag? Vad sker för övrigt i hushållet när till exempel bastun slås på eller spabadet ska användas? Undersök om du kan sprida ut din elanvändning ytterligare genom några få ändringar i hushållet.

Automatisera med smart teknik

Mycket går att styra manuellt men det finns också utrustning på marknaden som automatiserar och effektiviserar din el- och effektanvändning. De nya elmätarna kan leverera mätvärden direkt för att underlätta styrningen. Du behöver dock köpa någon form av "dongel" till din mätare som kan skicka vidare mätvärden. Det finns olika lösningar bland annat från Tibber, Greenely, Ngenic, Homey för smart styrning av ditt hem och din elbilsladdning.​

Förutom uppvärmningen av hus och lokaler kan elbilsladdningen vara det som dra mest el och behöver mest effekt. Genom att ladda under en längre period och sänka effekten på laddningen kan du minska dina elnätskostnader. Kan du dessutom utnyttja laddboxens timer-funktion, oftast finns en app för styrning, är det smart att ladda bilen mellan klockan 22 och 06 på morgonen, då bara halva effekttoppen räknas.

Precis som i vilket hus som helst går det att minska kostnaderna för elnätet, genom att inte använda flera elapparater samtidigt. Att värma poolen eller ladda elbilen på natten är också bra för plånboken. Att jämna ut elanvändningen över dygnet minskar effekttopparna och sänker elnätskostnaderna, oavsett villa, radhus eller fritidshus.​

Dessutom kan det vara bra att se över uppvärmningen. Använd till exempel smart styrning för att gradvis värma upp fritidshuset innan du anländer. Använd timers eller smarta appar som är kopplade till din värmepump eller dina elelement och fjärrstyr uppvärmningen för att sprida ut elanvändningen över en längre tid. Om din uppvärmning bygger på direktverkande el kan till exempel en luftvärmepump vara ett mer energieffektivt alternativ. 

Vi vet att många företag, såsom lunchrestauranger, frisörer och mindre tillverkningsföretag men även bostadsrättföreningar har svårt att flytta elanvändningen till natten eller andra timmar på dygnet. Elnätskostnaden går dock fortfarande att påverka om maskiner och apparater inte används samtidigt. Automatisering och styrning med timer samt lastbalansering kan vara möjliga lösningar för att minska effekttoppar.​

Att se över maskiner och elapparater och eventuellt byta till moderna och mer effektiva sådana kan också sänka effektbehovet. Även uppvärmningen och elbilsladdningen, så länge den ligger på samma abonnemang som övriga apparater, kan behöva ses över och eventuellt lastbalanseras. Dessutom har vi noterat att flera företag och föreningar med säkringar på 35, 50 eller 63 ampere har effekttoppar långt under säkringens kapacitet och eventuellt kan säkra ned och på så sätt minska kostnaden. Välj rätt säkring

Abonnemang och priser

Priser inklusive moms

Säkring Fast
kr/månad
Överföring
öre/kwh
Effekt
kr/kW
16 A 2 365 6,25 81,25
20 A 1 365 6,25 81,25
25 A 1 365 6,25 81,25
35 A 2 915 6,25 81,25
50 A 2 1400 6,25 81,25
63 A 2 2010 6,25 81,25

Priser exklusive moms

Säkring Fast
kr/månad
Överföring
öre/kwh
Effekt
kr/kW
16 A 2 292 5 65
20 A 1 292 5 65
25 A 1 292 5 65
35 A 2 732 5 65
50 A 2 1120 5 65
63 A 2 1608 5 65

1 Abonnemanget införs 1 januari 2025

2 Abonnemanget införs 1 februari 2025

På Mina sidor kan du som både privat- och företagskund se en jämförelse mellan nuvarande prismodell och den nya prismodellen baserat på din historiska elanvändning.

Privatkund: Logga in på Mina sidor

Företag: Logga in på Mina sidor

Hur påverkas du av den nya prismodellen?

  • Logga in på Mina sidor
  • Se kostnadsprognos
  • Baseras på just din elanvändning
Logga in (privatkund)

Fler tips för jämnare effekt!

Läs mer

Information från: Ellevio AB, 

sidan uppdaterad 18 september 2024

Hjälpte den här sidan dig?