Jag vill ändra mätarsäkring, hur gör jag?

Uppdaterad:

Det finns olika anledningar till att ändra din mätarsäkring, ibland även kallad huvudsäkring, storleken anger hur mycket el som är möjligt för dig att använda på en och samma gång. Du kan behöva säkra upp om du vill få ut mer kapacitet, t.ex om du har köpt en elbil, och du kan säkra ner om du inte använder all din kapacitet, t.ex om du kan sprida ut ditt användande av produkter som kräver el, och vill kunna välja en billigare fast avgift.

Mätarsäkringarna kan vara placerade på olika ställen, de sitter i anslutning till din mätare. Bor du i fristående hus kan de t.ex sitta utvändigt i ett fasadskåp eller inne i huset. Bor du i lägenhet kan de t.ex sitta i elrum, eller annat utrymme som fastighetsägaren har tillgång till, eller i trapphuset.

Om du vill ändra din mätarsäkring behöver du anlita ett registrerat elinstallationsföretag som utför arbetet och sedan anmäler detta till oss på Ellevio. Om du vill söka upp ett behörigt företag gör du det enkelt via Elsäkerhetsverket. 

Det kan vara så att vi behöver kontrollera om det finns tillräckligt med kapacitet innan du gör en uppsäkring.

Vi har tre olika intervall för mätarsäkringar upp till 63 ampere: 16-25 A, 35 A och 50-63 A.
Om du gör en nedsäkring gör vi ändringen utan kostnad för dig, du behöver själv bekosta arbetet som elinstallationsföretaget gör i din anläggning.

Om du gör en uppsäkring inom samma intervall gör vi ändringen utan kostnad för dig, du behöver själv bekosta arbetet som elinstallationsföretaget gör i din anläggning.

Om du gör en uppsäkring över våra intervallgränser, t.ex ändring från 25 A till 35 A, får du betala mellanskillnaden av anslutningspriset för de olika säkringsintervallerna. Information om kostnaden får du i den offert vi skickar ut efter att vi tagit emot föranmälan från det elinstallationsföretag du anlitat. Läs gärna mer om vad som gäller när du ändrar din elanläggning. När arbetet är slutfört kan du behöva ändra ditt elnätsabonnemang, det gör du genom att kontakta vår kundservice.

Lär dig mer gällande din mätarsäkring genom att titta på vår video som förklarar vad är mätarsäkring är. 

Företag ändrar abonnemang genom att kontakta vår kundservice på telefon 0771-53 53 00. 

Hittar du inte vad du söker?

Kontakta oss här

Hjälpte den här sidan dig?