Minuspriser på el – så påverkar det dig med solceller

Solceller

Vad betyder negativa elpriser för dig som producerar el? Gustav Fredricson, Kundansvarig Solceller på Ellevio, förklarar.

I sommar förekom minuspriser vid flera tillfällen, på dessutom lite annorlunda tider. Vanligtvis brukar elen vara billig under natten, men under sommaren var det minuspriser mitt på dagen. Vi reder ut hur det kan uppstå och hur du som solfarmare bäst hanterar minuspriser.

Volatila elpriser är numera vardagsmat och under sommaren har priset vid flera tillfällen varit negativt. Så kallade minuspriser uppstår när utbudet av energi är större än efterfrågan. Produktionen av el med hjälp av sol- och vindkraft är väderberoende och går inte att kontrollera på samma sätt som vattenkraft eller kärnkraft. El kan heller inte lagras i stor skala (ännu – det är bara en tidsfråga innan det är möjligt) vilket gör att produktionen behöver ske i princip samtidigt som användningen. Därmed kan negativa priser uppstå i samband med att efterfrågan är låg samtidigt som väderförhållandena är goda.

Vad betyder då negativa elpriser för dig som producerar el? Behöver du betala för produktionen? Och är det lika bra att stänga av produktionen? Det korta svaret är att det nästan alltid är värt att hålla i gång produktionen. Gustav Fredricson, Kundansvarig Solceller på Ellevio, förklarar varför.

Får jag betala för min sålda solel när det är minuspriser?

Om du får betala för din sålda el beror på vilket avtal du har med ditt elhandelsbolag. Det vanligaste upplägget är att elhandlaren köper solel av dig till spotpris. Säljer du din solel till spotpriset så är svaret ja, du får betala för din sålda överskottsel när det är negativa spotpriser.

Men det är viktigt att komma ihåg att du tjänar fortfarande på din överskottsel eftersom du som är egenproducent av el får ersättning i andra former utöver spotpriset. Detta inkluderar en skattereduktion på 60 öre/kWh och ersättning från nätägaren (även kallat nätnyttan) som hos oss på Ellevio är mellan 6,2–10,9 öre/kWh, beroende på tid på dygnet och vilket område du bor i. 

Med andra ord behöver priset bli lägre än -66,2 öre/kWh för att det ska bli en förlustaffär för dig (så länge du bor i Ellevios nät). Det betyder att även om priset är negativt med ett par ören så tjänar du fortfarande på den el som du producerar och sedan säljer.

Ska jag stänga av solcellerna vid minuspriser?

Det här är en vanlig fråga i samband med minuspriser. Svaret är nej, det kommer behöva bli mycket lägre priser (lägre än -66,2 öre/kWh om du bor i Ellevios nät) för att du ska tjäna på att stänga av växelriktaren. Utöver skattereduktionen och nätnyttan, som redovisas ovan, så tjänar du dessutom allra mest på att använda så mycket av din egenproducerande el som möjligt, istället för att köpa eller sälja den. När det är negativa priser så får du inte pengar tillbaka eftersom elkostnaderna består av mer än spotpriset. Genom att använda den energi som du själv producerar slipper du köpa el och därmed undviker du de rörliga avgifterna hos både din elhandlare och din nätägare (som på Ellevio är 30 öre/kWh). Av den anledningen är det bäst att ha på solcellerna.

Hur ska jag göra om det blir minuspriser?

Det bästa är att använda egenproduktionen direkt själv. Passa på att ladda bilen, varmvattenberedaren och hembatteriet till max. Släng in tvätten i maskinen samtidigt som du bakar något smaskigt i ugnen. Det här ska du självklart göra även om du inte har solpaneler eftersom elen är billig. Utöver det, passa på att ta det lugnt – även om det blivit vanligare med negativa elpriser så gör inte det skillnad i det stora. Solceller är en långsiktig investering och det krävs en längre period av lägre priser för att den förväntade återbetalningstiden ska förändras.

Sidan uppdaterad 25 september 2023

Hjälpte den här sidan dig?