Poddtipset: Klimatekot

Nytt från Ellevio

Elin Leyonberg – grundare av podden ”Klimatekot”.

Vi har ställt fem frågor till Elin Leyonberg – grundare av podden ”Klimatekot”.

Hej Elin, berätta om din podd ”Klimatekot”.

– Jag startade Klimatekot 2019 som ett rent ideologiskt projekt för att jag ville arbeta mer med hållbarhetsfrågor som podden handlar om. Jag är i grunden journalist och kände att det var så jag bäst kunde bidra till den gröna omställningen. Jag bor i Umeå och det är också där klimatekot produceras. Sedan ett år tillbaka gör jag podden i samarbete med Umeå kommun och har tre grymma vapendragare i Eduardo Pettersson, Erik Eklund och Torgny Forss. De jobbar som energi- och klimatrådgivare vid Umeå kommun. De tre besitter så mycket kompetens och kunskap och lyfter verkligen avsnitten, samtidigt som de inte är rädda för att problematisera och kritisera när de anser att det behövs.

Vad brukar ni diskutera?

– Vi pratar om allt från ekonomisk hållbarhet till solceller, elbilar, mat och biologisk mångfald. Vi vänder oss till alla som känner att de vill vara en del av omställningen men som kanske inte riktigt vet hur. Vi vet att beteendeförändring inte är lätt och vi diskuterar ofta kring hur man kan landa i olika beslut och vilka positiva fördelar det faktiskt kan ge.

Vilka är Klimatekots gäster och vilka lyssnar på er?

– Vi bjuder in gäster som är relevanta till ämnet som tas upp. Det kan vara profiler inom hållbarhetsområdet, forskare eller tjänstemän. Våra lyssnare finns i hela Sverige, många bor i Stockholm och Göteborg.

Vilket avsnitt är ditt favoritavsnitt och varför?

– Oj, svår fråga. Jag har många favoriter. Det avsnitt som jag personligen lärde mig mest av var avsnittet om biologisk mångfald. Det är en kris som faktiskt är större än klimatkrisen men som vi sällan pratar om. Dessutom krockar ofta lösningarna för ökad biologisk mångfald med lösningarna för klimatkrisen. En oerhört komplex fråga som jag tycker att vi lyckades fånga in på ett bra sätt.

Kan du avslöja några teman som ni kommer ta upp i vår?

– Vi kommer bland annat att prata om konsumtion, forskarnas roll i omställningen, ekonomisk hållbarhet, matproduktion och så ska vi se om vi vågar oss på den otroligt infekterade frågan om skogen.

Här hittar du samtliga avsnitt av Klimatekot.

Sidan uppdaterad 17 januari 2022

Hjälpte den här sidan dig?