Gubbängen har fått ett gyllene hus

Nytt från Ellevio

De mässingsfärgade panelerna är svagt vinklade i pyramidform och lyses upp när det är mörkt.

Ellevios nya fördelningsstation i Gubbängen har kopplats in på elnätet. Den kommer att hjälpa Stockholms södra förorter med elförsörjning, och är dessutom ett konstverk i sig.

Sedan i början av året får Ellevios kunder i området kring Gubbängen sin el via den nya fördelningsstationen vid Gubbängens idrottsplats.

En fördelningsstation, eller ställverk, transformerar ned el på lägre spänningsnivå. I det här fallet kommer elen från en av Ellevios större stationer i området. Elen går därifrån ned till nätstationer och de gråa kabelskåp som står runt om på våra gator. Därifrån kommer elen hem till alla kunder som då kan tända julbelysningen och lyssna på musik.

Sedan i maj 2020 har bygget av den nya stationen pågått. Kablarna behövde bland annat förläggas förbi den hårt trafikerade Örbyleden.

- Det går ju inte bara att stänga av en så viktig väg under arbetet, berättar Ellevios projektledare Torbjörn Aukland.
- Istället har vi borrat oss under Örbyleden, och kablarna ligger runt fem meter under vägen.

Ett gyllene hus i söderort

I vanliga fall röner en fördelningsstation inget större intresse, och de flesta förbipasserande noterar kanske knappt vad byggnaden är. Stationen i Gubbängen är dock svår att passera utan att stanna upp. Stockholms stad ville att denna station skulle vara extra estetiskt tilltalande, och de mässingsfärgade plåtarna som täcker byggnaden får den att se ut som att söderort fått sitt eget ”Gyllene hus” som en boende i Gubbängens Facebook-grupp uttryckte det.

gubbangen_gyllenehus2_840x420.png

- Vi var ett antal arkitekter och ljusdesigners som utformade byggnaden i samarbete med staden, säger arkitekt Peter Jurmala på Sweco arkitekter.
- Teknikbyggnader ligger ofta lite vid sidan av, men infrastruktur har verkligen möjlighet att lyfta ett område. Vi ville att den här stationen skulle göra det – tillföra något till sin omgivning. Associationen är färgen på tiokronan - blank och värdefull!

Minskar risken för strömavbrott

Men vad gör stationen för nytta då, förutom att glänsa? Fördelningsstationerna spelar som sagt en central roll i elnätet, och behöver både underhållas, moderniseras och bli fler i takt med att staden växer och behovet av el ökar.

- Stationen i Gubbängen kommer att avlasta andra stationer och förbättra driftsituationer i hela de södra förorterna, där vi haft en del problem med strömavbrott som drabbat många kunder, säger Henric Axelsson, driftingenjör på Ellevio.
- Nu kommer en hel del kunder få sin el från stationen i Gubbängen istället. En ny anläggning har som regel färre störningar än en äldre, och därmed minskar risken för avbrott. När man får sin el från en station i närheten behöver inte elen heller färdas lika långt i kablarna, vilket också minskar risken för att något ska inträffa innan strömmen kommer in i hemmet.

Stationen i Gubbängen kommer också att inom några år avlasta Ellevios stationer, som framöver kommer behöva försörja den nya stadsdelen i Slakthusområdet med ström. Den nya stationen är också en pusselbit i den planerade utbyggnationen av Högdalen, Hagsätra och Rågsved. Bland annat planeras för en hypermodern avfallsanläggningen i Högdalen. En station som är blank och värdefull för hela söderort, alltså.