8 tips – så sparar du energi i tvättstugan

Energi hemma

""
Genom några enkla tips och trix kan du enkelt spara energi när du tvättar.

Se upp för energitjuvar i tvättstugan! Gamla torkskåp, tvättmaskiner som inte laddas fullt och för höga temperaturer är några. Med hjälp av våra tips kan du spara både energi och tid när du tvättar.

1. Välj energismarta maskiner

Genom att byta ut dina gamla, energislukande maskiner till nya energieffektiva kan du göra stora besparingar. Vitvaror märkta med A+++ är mest energisnåla. Även om dessa modeller i regel är något dyrare brukar det vara en bra investering som betalar sig i det långa loppet.

2. Sikta på sparprogrammet

Om din maskin har ett sparprogram tjänar du på att välja det – särskilt om tvätten endast är lätt smutsad. Sparprogrammet drar mindre energi samtidigt som tvätten blir klar fortare.

3. Förtvätt = inte nödvändigt

Om kläderna är hårt smutsade kan de behöva förtvätt men annars kan du skippa det. Vattnet värms upp i maskinen under en lång tid och eftersom tvätten ligger i vattnet blir den ordentligt blötlagd ändå.

4. Häng tvätten

Det är ofta torkutrustning med elvärmda torkskåp och torktumlare som drar mest energi i en tvättstuga. Använd därför dessa sparsamt. Låt tvätten hängtorka om det inte är så bråttom. Då dras ingen energi alls!

5. Ladda maskinen full

Faktum är att det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta några få plagg som att tvätta en full maskin. Du bör inte proppa maskinen men ofta ryms mer än vad man kan tro. Om maskinen exempelvis tar 5 kilo, kan du ställa dig på vågen med tvätten för att få en uppfattning om hur mycket det faktiskt är.

6. Centrifugera mera

Genom att centrifugera tvätten på ett högt varvtal förkortas torktiden och energiåtgången minskar.

7. Undvik höga temperaturer

Om det är möjligt, tvätta hellre i 40 grader än 60 grader. I många fall räcker även 30 grader. Vissa tvätt- och torkmaskiner har dessutom ångprogram som kan fungera om plaggen bara behöver en liten uppfräschning.

8. Till sist – rensa filtret i torktumlaren när du har använt den

… och kom ihåg att släcka lampan efter dig!

Källa: Allmännyttans energispartips, Hem och Hyra och Råd & Rön

Sidan uppdaterad 15 november 2021

Hjälpte den här sidan dig?