Dags att stänga sommarstugan – tänk på det här!
Energi hemma
Hösten närmar sig och snart är det dags att stänga igen fritidshuset för vintern. Planera stängningen väl så ökar chanserna att huset är i oförändrat skick när du återvänder. Anders Tång, energi- och klimatrådgivare i Söderhamn och Bollnäs kommuner, ger sina bästa tips.
De flesta bommar igen fritidshuset någon gång under hösten. Men för att vårens återseende ska ske utan några otrevliga överraskningar finns det några saker du bör tänka på.
Anders Tång är energi-och klimatrådgivare i Söderhamn och Bollnäs kommuner. Han betonar vikten av att inte sänka temperaturen i huset för mycket för då ökar risken för diverse fuktskador.
Lämna rätt temperatur
Hur många grader det bör vara inomhus varierar mellan försäkringsbolagen. De flesta har mellan 10 och 15 grader som riktmärke.
– Hör efter vilken temperatur som gäller hos ditt bolag. När man sänker temperaturen alltför mycket kan det uppstå fuktproblem, det i sin tur kan orsaka mögel. Då är det bra att ha städat ordentligt så inte möglet får fäste. Dessutom bör man ha ventiler och imkanaler (ventilationskanal som ska föra bort luft från ett utrymme för matlagning, red anm) lite öppna så luften har möjlighet att cirkulera. Även skåp och luckor vid handfat och diskbänk bör stå öppna så att värmen kommer åt vattenledningarna, råder Anders Tång.
Risk vid plötsligt strömavbrott
Att lämna rätt värme i huset är en viktig åtgärd, en annan är att stänga av vattnet och tömma ledningarna. För vid ett plötsligt strömavbrott, i kombination med kraftig kyla utomhus, tar det bara några timmar innan huset är så nedkylt att vattenledningarna kan frysa sönder.
– Töm alla rör på vatten, och om du har möjlighet blås ur dem med tryckluft. Därefter fyller du alla vattenlås, golvbrunnar, avloppskrökar, diskho, tvättställ och toalettstolar med frostskyddsvätska.
Att stänga av allt inkommande vatten kan vara en bra idé, vare sig man väljer att tömma rör eller ej, menar Anders Tång och tillägger att om man väljer att inte tömma vattnet är ett tips att ha koll på elsituationen i området.
– Det kan vara bra att ha kontakt med någon boende i området. Vid ett eventuellt strömavbrott kan den personen kanske hjälpa till med vattnet om du inte kan ta dig dit själv. Tänk också på att det finns flera andra saker som påverkas när strömmen bryts, till exempel hemlarm. Hör med din leverantör vad som gäller för just ditt larm.
Solcellsanläggningar vid strömavbrott
– En nätansluten solcellsanläggning slutar att fungera när elen bryts eftersom växelriktaren stängs av automatiskt så fort elen går. Sedan sätter den igång när elen kommer tillbaka, så det är egentligen inget man behöver bekymra sig om, menar Anders Tång.
Han förklarar att för att en anläggning ska fungera vid strömavbrott behövs dels batterier och dels behöver växelriktaren ha stöd för så kallad ödrift. Men den backupen lämpar sig bäst för kortare strömavbrott.
Töm skafferiet
Råttor och möss kan orsaka stor skada i ett fritidshus, exempelvis tugga sönder elledningar, och behöver oftast mindre än en centimeters glipa för att kunna ta sig in. Töm därför noggrant kyl, frys, skåp och skafferier. Anders Tång tipsar om att förvara torrvaror som mjöl och socker i rejäla täta förpackningar istället för i pappersförpackningar. Samma sak gäller tvål och stearinljus.
Kolla utvändigt
Innan du bommar igen fritidshuset bör du göra en sista utvändig koll. Se till att taket är helt och att det inte finns några skador på takpapp eller takpannor. Rensa hängrännor och stuprör från löv och annat skräp som kan orsaka stopp.
– Glöm inte heller att täta ventiler och springor i husfasaden med rostfria nät. Håll ner gräset kring fasaden. Tänk på att växter mot fasaden kan göra så att gnagare enklare kan ta sig in, avslutar Anders Tång.
Stäng av elen på rätt sätt
Ska du stänga fritidshuset för säsongen eller kanske åka iväg på en längre resa? Då är det viktigt att du slår av rätt brytare när du åker iväg så att inte elen till mätaren stängs av.
- Lämna en inomhusvärme på cirka 15 grader. För exakt temperatur hör med ditt försäkringsbolag eftersom lägst satta temperatur kan skilja sig beroende på bolag.
- Städa ordentligt så att mögel inte får fäste som kan orsaka fuktskador.
- Stäng av vattnet. Töm ledningarna. Glöm inte att tömma alla husgeråd som innehåller vatten till exempel kaffe-och kolsyremaskin.
- Fyll vattenlås, diskho, tvättställ, golvbrunnar och toalettstol med frostskyddsvätska.
- Töm skafferi, kyl och frys och lämna de öppna.
- Kontrollera tätningslisterna runt fönster och dörrar. Med ny tätning och isolering kommer du ganska långt och får minskad värmeförlust.
- Stäng av kranen för vattentillförsel till disk- och tvättmaskin, så att det inte är något vattentryck.
- Ta in trädgårdsslangen och töm utomhuskranen på vatten genom att ta bort snabbkopplingen som kopplar ihop kranen med slangen.
- Gör även en sista koll utvändigt så att taket är helt och att det inte finns några skador på takpapp eller takpannor. Rensa hängrännor och stuprör från löv och annat skräp som kan orsaka stopp.
- Det är bra att ha kontakt med någon granne i området som kan ta sig till huset snabbt om något oförutsett skulle hända.
Sidan uppdaterad 2 september 2024