Med rätt golvvärme slipper du kalla fötter

Energi hemma

""

Finns det något skönare än att gå på ett uppvärmt golv när det är som ruggigast ute? Men hur funkar golvvärme egentligen? Varför är det klimatsmart? Och vad ska man tänka på innan man skaffar det?

Vi människor mår som bäst inomhus när huvudet är svalt och fötterna är varma. Temperaturen bör ligga någonstans mellan 18 och 20 grader i huvudhöjd, och 23–24 grader i golvhöjd. En sådan värmefördelning kan man få med just golvvärme.

Bra för hälsan, miljön och ekonomin är kanske inte det första man tänker på när man pratar om golvvärme. Men faktum är att om du är varm om fötterna så brukar även kroppen acceptera en lägre inomhustemperatur. Det i sin tur ger lägre energiförbrukning vilket gynnar både miljön och plånboken. 1 grads temperatursänkning minskar uppvärmningskostnaden med hela fem procent.

Fler fördelar med golvvärme är att det är ett värmesystem som inte hörs. Man slipper radiatorer som samlar damm och då blir även inomhusmiljön bättre. Golvvärme ger torra golv – och på torra golv trivs inte kvalster och andra allergiframkallande organismer.

Flera val

Golvet brukar värmas med elektriska slingor, varmvatten eller varmluft. De flesta brukar välja den typ av uppvärmning som redan är installerad i huset. Men visst går det också att ha eluppvärmt golv i ett hus som för övrigt är vattenuppvärmt.

Generellt kan man säga att elektrisk golvvärme är en bra lösning vid renovering och i tillbyggnader. Vid större ytor är vattenburen golvvärme att föredra. Anledningen är anläggningskostnaden ställd mot driftskostnaden. På mindre ytor kan det ta ganska lång tid innan ett vattenburet golvvärmesystem blir lönsamt.

Ofta räcker det med bara golvvärme för att värma upp ett helt rum. Värmegolv är väldigt praktiskt i våtrumsutrymmen, t ex badrum där vattnet torkar upp snabbt efter duschen, i hallen med tanke på blöta skor, paraplyer och stövlar, i köket där man vistas mycket och i uterum och tillbyggnader.

Delade meningar om trägolv

Det råder delade meningar huruvida man kan anlägga värmegolv under trägolv. Det gäller dock att välja rätt trägolv och att yttemperaturen på golvet aldrig överstiger 27 grader. Undvik också träslag som bok och lönn då dessa är extra känsliga för temperatur och fuktändringar.

Kakel och klinker är annars perfekt att ha ihop med golvvärme eftersom det är material som leder värme väldigt bra.

Så funkar det

Elektrisk golvvärme kommer från el via värmekablar som ligger i slingor över hela golvytan. För att få det extra energismart bör man lägga en isoleringsskiva under värmekablarna. Tänk på att golvvärme kräver bra isolering, annars kan energiförbrukningen öka. Är underlaget dåligt isolerat försvinner värmen ner i marken.

Vid vattenburen golvvärme använder man vatten som energibärare när man värmer upp golvet. Det gör man genom att lägga rör runt om i huset som distribuerar värmen från en värmekälla.

Golvtemperaturen reglerar du själv via en termostat som placeras på väggen.

Viktigt med garantier

Leverantörer av golvvärmesystem måste lämna garantier, men kontrollera vad dessa innebär. Se till att din garanti är en så kallad fullgaranti. Det innebär att du får ditt badrum, hall eller kök helt återställt vid en eventuell tillverkningsskada.

Tänk på att vid elektrisk golvvärme får installation av värmekabel endast göras av behörig elinstallatör. Många tror felaktigt att man kan lägga ledningarna själv och sedan få installationen kontrollerad av en elinstallatör. Det är inte tillåtet.

Vattenburen golvvärme kan man dock förbereda och lägga själv. Men en certifierad rörmokare bör trycktesta och ansluta mot värmesystemet. Är du osäker vilka arbeten du kan utföra själv se Elsäkerhetsverkets hemsida.

Källor: Elsäkerhetsverket, maklarhuset.se, Energimyndigheten, Expressen Leva och bo, byggahus.se och byggstart.se.

Sidan uppdaterad 15 november 2021

Hjälpte den här sidan dig?