Minska energitjuvarna i hemmet

Energi hemma

Njuter du av varmvattnets strålar under en längre tid i duschen, går gärna med t-shirt inne under de kallaste vintermånaderna eller kör disk- eller tvättmaskinen halvfull? Så bra i så fall, för då har du många kronor som du kan spara bara genom att ändra dina vanor.

Vilken bekvämlighet du vill ha i hemmet och vilka vanor du har påverkar mer och mer vår privatekonomi nu när elen har blivit allt dyrare. 

– Det som är bra är att det finns flera enkla åtgärder som är gratis eller bara kräver en mindre investering och som kan sänka din elförbrukning, säger Maria Fredlund, energi- och klimatrådgivare i Stockholmsregionen.

Maria Fredlund, energi- och klimatrådgivare i Stockholmsregionen.

Att ändra på sina vanor och ta tag i hemmets energitjuvar kan göra stor skillnad för din privatekonomi. Det första du bör göra är att se till att du inte har det för varmt hemma under vinterhalvåret.

Genom att sänka exempelvis från 22 grader till 21 grader, sparar du generellt fem procent av den energi som går till uppvärmning. Och det är ju inte jättejobbigt att dra på sig en tjocktröja för att minska sin energiförbrukning. Samma sak är det om du sänker kylan i kyl och frys, då minskar du produkternas energiförbrukning med fem procent.

Låt diskmaskinen ta hand om disken

Tänk också på att inte diska under rinnande vatten, det drar upp till fyra gånger mer energi än diskmaskinen, och kör inte din diskmaskin halvfull. Samma gäller för tvättmaskin och torktumlare.

– Välj inte heller för hög temperatur än nödvändigt på disk- eller tvättmaskinen och använder du Eco-program på maskinerna gör du extra gott för både din energiförbrukning och miljön. Ett annat tips är att installera LED-lampor och släcka efter dig när du lämnar rummet. Och har du elektriska produkter som du brukar låta stå på standby, stäng av dem istället, menar Maria.

Minska på tiden i duschen

Duschen är en annan stor bov, inte minst om man har tonåringar hemma. Halverar du duschtiden halverar du också energi- och vattenförbrukningen. Är man fler personer i hemmet så kan det göra stor skillnad, så det kanske är värt att ta den där striden hemma med både sin egen bekvämlighet och sina barn.

– En smart sak att investera i är ett snålspolande duschmunstycke, då halverar du det varmvatten som används. Det sparar du mycket pengar på. Ett tips här är att satsa på kvalité, annars är risken att du tycker att det är för dåligt tryck på det varmvatten som kommer och slutar använda duschmunstycket, förklarar Maria.

Håll koll på temperaturen

Något som du däremot inte bör göra för att spara energi, om du inte har full koll på temperaturen i din varmvattenberedare, är att sänka vattentemperaturen. För sänker du temperaturen för mycket riskerar du att drabbas av legionellabakterier, vilket kan ge allvarliga sjukdomar och i värsta fall också leda till dödsfall.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen bör vara lägst 60 grader Celsius i varmvattenberedaren och lägst 50 grader Celsius vid tappställen och cirkulationsledning.

Villaägare har fler energitjuvar att tampas med

Bor du i en villa kan du göra mer för att sänka dina elkostnader än om du bor i en lägenhet, eftersom du i högre grad kan påverka uppvärmningskostnaderna och kostnaden för varmvatten i en villa. I en lägenhet brukar varmvatten ingå i hyran och då är det främst temperaturen och de elektriska produkterna som du kan påverka.

– Generellt brukar man räkna på att en familj med två vuxna och två barn i en medelstor eluppvärmd villa i mellersta Sverige förbrukar cirka 20 000 - 25 000 kilowattimmar per år. Av dessa står varmvatten för cirka 5 000 kWh, hushållsel för cirka 6 000 kWh och resterande är kopplat till uppvärmning av huset. För en större lägenhet är ett generellt mått på elförbrukningen på ett år cirka 2 000 kilowattimmar, berättar Maria.

Håll tätt över huvudet

Vill du ta ett lite större grepp i villan är det första man bör leta efter energiläckorna. Har du en oisolerad vind, isolera den. Det är ofta relativt enkelt och kostnadseffektivt, man spar mycket el på det för en mindre investerad peng. En annan energiläcka är fönstrens tätning. Är tätningen för torr eller har spruckit kan det absolut vara värt att byta ut den.

– Det är också ofta värt att byta ut gamla termostater på elementen, det spar både energi och ger en jämnare inomhustemperatur. Behöver du fler tips och råd eller har frågor kring din uppvärmning av huset så ta kontakt med energirådgivningen i din kommun så hjälper dem dig, avslutar Maria.

Ladda ner Ellevios app

Vill du få en bättre koll på din förbrukning så ladda ner Ellevios app. Där kan du följa ditt förbrukningsmönster och jämföra det med en genomsnittlig typkonsument. Där kommer du att se direkt om du gör några av ovanstående förändringar. I appen hittar du också många bra tips och idéer på hur du kan sänka din elförbrukning. Läs mer om appen och ladda ner den här!

  1. Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med fem procent.
  2. Minska duschtiden, genom att halvera din duschtid så halverar du energi- och vattenförbrukningen.
  3. Stäng av den elektriska golvvärmen och eller handukstorken när det blir varmare utomhus.
  4. Använd LED-lampor och släck lamporna när du inte är i rummet.
  5. Diska i diskmaskin och kör den först när den är full, att diska under rinnande vatten drar upp till fyra gånger så mycket energi som att köra diskmaskinen.
  6. Sänk kylan i kyl och frys, många har det för kallt. +4 °C i kyl och -18 °C i frysen ger bra matförvaring och låg energianvändning.
  7. Fyll tvättmaskinen, se till att inte använda högre temperatur än du behöver och använd Eco-program.
  8. Använd klädstreck eller torka tvätten utomhus om du har möjlighet till det istället för att köra torktumlaren.
  9. Sluta med standby och dra ut laddaren när du har laddat klart.

Sidan uppdaterad 16 augusti 2022

Hjälpte den här sidan dig?