22 energismarta tips – så får du en hållbar, ekonomisk och mysig jul

Energi hemma

Hör du till dem som oroar dig för skyhöga elkostnader kopplade till julstöket? Var inte orolig. Med små medel går det alldeles utmärkt att fira både en energismart, ekonomisk och mysig jul. Ta del av våra bästa tips!

1. Sänk värmen

Om du reser bort över jul kan du sänka inomhustemperaturen några grader. Även om du firar jul hemma är ett tips att sänka värmen en smula innan gästerna kommer. Kombinationen av människor, matlagning och tända ljus ger extra värme. Folkhälsomyndigheten rekommenderar en inomhustemperatur på 20 grader.

2. Dekorera naturligt

Skippa billiga plastdekorationer och dekorera och julpyssla med naturens egna skatter till exempel mossa, löv, kottar, vackra stenar och rönnbär. Duka med hållbara material som linneservetter, använd pepparkakor eller vackra stenar som placeringskort.

3. Julstäda bakom kylen 

Passa på att dammsuga bakom kyl och frys. Energianvändningen kan nämligen öka upp till 25 procent på grund av damm på kondensorn.

4. Låg energiklass A

När du köper elvaror eller elklappar, tänk på att energiklass-skalan går från A till G. Där energiklass A står för en låg energianvändning och G för en hög.

5. LED eller lågenergilampor 

En mysig julbelysning hör julen till. Välj LED-lampor till ljusstakarna, julstjärnan och andra ljussatta juldekorationer. LED drar 80 procent mindre el och håller upp till 15 gånger längre. En annan fördel är att de är säkrare ur brandsynpunkt då de inte blir lika varma.

6. Timer vid glödlampor 

Om du fortfarande använder julbelysning med glödlampsteknik lönar det sig att ha en timer. Detta gäller inte LED-belysning.  

7. Uppladdningsbara batterier

Om du till exempel har en batteridriven granslinga kan det gå åt många batterier om slingan lyser dag som natt. Uppladdningsbara batterier har i regel 500 gånger längre livstid än engångsbatterier. Därför är det en bra idé att använda uppladdningsbart i all batteridriven julbelysning.

8. Miljömärkta levande ljus

Välj ljus av stearin eller bivax, gärna miljömärkta. Välj bort ljus av paraffin som är gjorda på fossila bränslen och skapar giftiga ångor. Det finns också ljus som innehåller palmolja, välj då de som är RSPO-certifierade (Roundtable of Sustainable Palm Oil).

9. Ta bort veken på värmeljuset

Använder du värmeljus med aluminiumhållare, glöm då inte att ta bort veken med den lilla järnbiten innan du lämnar dem i metallåtervinningen. Sitter veken kvar går det inte att återvinna aluminiumkoppen.

10. Använd vattenkokaren mer 

Koka upp vattnet till potatisen eller äggen i en vattenkokare istället för på spisen. En vattenkokare är både snabbare och mer energismart eftersom den drar hälften så mycket energi som en spisplatta.

11. Använd äggkokaren 

Att koka ägg med äggkokare kräver 80 procent mindre energi än att koka på spisen, enligt Energimyndighetens äggkokningstest. 

12. Locket på! 

Sätt locket på kastrullen när du lagar maten. Då använder du bara en tredjedel så mycket energi än om du inte har locket på.

13. Pannor som passar 

Tänk på att ha kastruller och pannor som passar spisplattan. Om spisplattan är en centimeter större än din kastrull ökar energianvändningen med hela 20 procent!

14. Full maskin och snabbprogram 

Att diska en full diskmaskin sparar mer energi än att diska för hand. Använd gärna snabbprogrammet på maskinen. Det går snabbare och du sparar el.

15. Rätt temperatur i kyl och frys

Rätt temperatur i kyl och frys sparar på energianvändningen. I kylen bör temperaturen vara +5 grader och i frysen –18 grader.

16. Handla hållbart

Årets julklappar är hemmagjorda, hembakade, hemlagade, begagnade och återanvända. Begagnat innebär mindre koldioxidutsläpp jämfört med nyproducerat. Eller varför inte ge bort en upplevelse?

17. Strategiskt julstök 

Försök att laga så mycket som möjligt av julmaten på en och samma gång. Det sparar både tid och energi. Låt julskinkan åka in i ugnen direkt efter pepparkakorna för att minska antalet gånger ugnen måste värmas upp.

18. Vädra smart

Juldofter av mat och bak i all ära men ibland blir det lite för mycket av det goda. Bäst ur energisynpunkt är att vädra snabbt och rejält än att låta ett fönster stå på glänt en längre stund.

19. Skippa presentpapper

Strunta i presentpapper och slå in klapparna i vackra gamla tyger, tidningspapper eller presentpapper som är återvinningsbart.

20. Sortera rätt 

Glöm inte att sopsortera under julen – det sparar också energi. Paketsnören sorterar du som hushållsavfall och julpapper som pappersförpackning. Slänger du snöret med pappret kan det fasta i maskinerna som återvinner pappret.

21. Mer grönt och eko 

Att äta mindre kött och duka fram ett grönare julbord är positivt för miljön. Julklassikerna kaffe, russin, ananas och citrus är ofta starkt besprutade och därför extra viktiga att byta ut mot ekologiska varianter.

22. Låt tekniken vilja i jul 

25 procent av privatpersoners elkonsumtion går åt till surfande och mediekonsumtion, detta enligt Naturskyddsföreningen. Minska elförbrukningen genom att låta tv-apparater, datorer och mobiler vila en stund i jul.

Källor: Energimyndigheten, srvatervinning.se , Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, Energicentrum, HUI Research

I 35 år har HUI Research korat Årets Julklapp som en analys av vad som sker i samhället och en spegling av svenskarnas konsumentbeteende. Och även i år pratar vi hållbarhet och att en lång livslängd på klappen är det som är viktigast. Därför är det inte förvånande att årets julklapp är det hemstickade plagget.

Motiveringen till klappen lyder: I en tid av bildlig och bokstavlig kyla, som följd av oroligheter i världen representerar Årets Julklapp 2022 en varm kram i produktform att ge till sina nära och kära.”

JULSTJÄRNA: Att ha en adventsstjärna tänd hela julen (första advent – trettondagen) med en 4W LED-lampa (motsvarar ljus från en 15-25W glödlampa) kostar cirka fyra kronor om den är tänd åtta timmar per dygn.

ADVENTSLJUSSTAKE: En adventsljusstake med fem glödlampor drar cirka 15 Watt och kostar 4,76 kr per vecka om den är tänd 15 timmar per dygn. Väljer du istället LED-lampor drar den totalt två Watt, alltså 63 öre per vecka.

LUSSEBULLAR I UGN: Att grädda en plåt med lussekatter kostar i snitt 76 öre.

PEPPARKAKOR I UGN: En sats pepparkakor i ugnen kostar i snitt 1,90 kronor i elåtgång.

EN SATS KNÄCK: 50 bitar knäck kostar i snitt en krona om knäcken kokar i 45 minuter på spisen.

GLÖGG SOM VÄRMS: Att värma upp 70 cl glögg kostar i snitt 42 öre i elförbrukning och i snitt 0,84 öre i uppvärmningskostnad.

Källa: eon.se

Sidan uppdaterad 15 december 2022

Hjälpte den här sidan dig?