Välj rätt effekt på laddboxen: Maximalt inte alltid optimalt

Elbil och laddning

Det är lätt att tänka att högsta möjliga effekt alltid är bäst när det kommer till laddboxar. Men du som laddar hemma behöver oftast inte så hög effekt som du kanske tror. Framtidssäkra och ladda hållbart med lägre effekt, tipsar experterna.

– Vi ser en tendens både hos privatpersoner och bostadsrättsföreningar att vilja ha så hög effekt som möjligt på sina laddboxar, för att kunna ladda bilen snabbt. Men med elbil kan man släppa tanken på att ´trycka in en full tank på en gång’, eftersom det går att ladda när som helst när bilen står stilla, säger Gustav Fredricson som är kundansvarig för laddboxar på Ellevio.

Effekt är den mängd energi som används på en och samma gång. Det finns i regel fyra olika effekter på de laddboxar man kan ha hemma eller i bostadsrättsföreningen; från 3,7 till 22 kW. Hur hög effekt din laddbox kan leverera beror på vilken huvudsäkring du har, och vad din bil maximalt kan ta emot.

En laddbox med 3,7 kW effekt laddar batteriet med 3,7 kWh per timmes laddning, vilket räcker i ungefär två mil.

– Om du laddar bilen på lägsta effekt mellan klockan 18 och 06 så har du fyllt på med el för 24 mils bilkörning. Enligt SCB:s resevaneundersökning så är snittkörningen per bil och dag bara fyra mil, och något högre för de som bor avsides. Tänk att laddningen hemma är för vardagsbruk, säger Jörgen Synning som är regionchef på Eways, ett av landets ledande företag inom laddboxar och laddlösningar.

Jörgen Synning
Jörgen Synning, regionchef på Eways.

Både Gustav Fredricson och Jörgen Synning  betonar att hemmaladdning ska ses just som vardagsladdning. Att åka till fjällen eller hälsa på en faster som bor långt bort är undantag, och för dessa tillfällen finns snabbladdning att tillgå vid publika laddplatser utmed vägen.

”Plana ut kurvan”

I takt med att Sverige elektrifieras så ökar behovet både av mängden el och av effekt. Totalt sett har Sverige under lång tid haft ett stort överskott av elproduktion. Mängden el har räckt till för att även ha en betydande elexport, och så lär det förbli under de närmaste åren.

Däremot kan det bli trångt i nätet vissa tider när mycket el används samtidigt. Framöver kommer en rejäl förstärkning av elnätet att ske, men det är komplexa projekt som tar tid och är dyra.

– Tills förstärkningarna är på plats är det därför nödvändigt att vi försöker kapa effekttopparna för att möjliggöra den utökade elektrifieringen. Men även senare är det samhällsekonomiskt smart att köra elnätet mer effektivt och att alltså minska skillnaderna i elanvändning över dygnets timmar. Sammanfattningsvis kan man säga att ladda på låg effekt är bra både för elnätet och för din ekonomi, säger Gustav Fredricson.

Gustav Fredricson
Gustav Fredricson, kundansvarig för laddboxar på Ellevio.

Lastbalansering fördelar effekten smart

Lastbalansering är en teknik som används för att på ett smart sätt fördela den effekt som finns tillgänglig mellan elbilsladdning och annan elanvändning, så att inga säkringar går i fastigheten. Laddboxen håller koll på hur mycket huset förbrukar i realtid och anpassar sedan effekten som bilen laddas med mot den effekt som finns tillgänglig i hemmet.

– Laddboxarna är förberedda för att kommunicera med en lastbalanseringsenhet; en liten manick som kostar ett par tusen kronor och är väl investerade pengar. Den känner av att ’nu ska det stekas falukorv, då får bilen vänta’, säger Jörgen Synning.

LÄS MER: Din guide i laddboxdjungeln – därför ska du välja lastbalansering

Tänk långsiktigt

Idag består elnätavgiften av två delar; en del som beror på huvudsäkringens storlek och en rörlig del som beror på hur mycket el du använder. Men senast den 1 januari 2027 måste alla elnätsföretag ha infört en effekttariff, enligt en föreskrift från Energimarknadsinspektionen. Vissa nätbolag har redan infört så kallade effekttariff. Att snabbladda med hög effekt kommer alltså att bli dyrare än att ladda under längre tid med låg effekt, även om lika mycket energi förbrukas.

– Det här är jätteviktigt att tänka på för framtiden. För en bostadsrättsförening är det dessutom troligt att antalet laddplatser kommer att behöva öka, så det är klokt att redan nu hushålla med effekten. Planera och installera laddstationer nu när det finns bra bidrag, men håll effekten låg per laddplats, eftersom effekt kommer utgöra en större kostnad i framtiden, tipsar Jörgen Synning.

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 13 december 2023

Hjälpte den här sidan dig?