Tips och råd för en säker laddboxinstallation

Elbil och laddning

Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

Har du precis köpt elbil eller en hybrid och ska installera laddbox vid din bostad? Då finns det en hel del saker som är bra att tänka igenom innan du gör själva installationen.

Just nu ser vi många elbilar och hybrider ute på våra vägar. Det är en stigande trend och i april i år var en av fyra bilar som såldes en elbil enligt Mobility Sweden. Det här gör också att det blir fler som ska installera laddbox i villan, radhuset eller fritidshuset. Tillverkaren av laddboxen och installatören ska ha koll på elsäkerhet och vilken sorts laddare som passar dig bäst, men det kan vara klokt att skaffa sig mer information själv.

– Det första du bör tänka på är laddboxens placering så att den, eller laddningssladden, inte hamnar i vägen. Det är också smart att fundera på om du kommer att behöva ytterligare laddpunkter i framtiden så att du kan ta hänsyn till det redan nu, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, en förvaltningsmyndighet för tekniska säkerhetsfrågor inom elområdet.

Det bästa för laddboxen är att placera den i skydd för regn, snö och rusk om det är möjligt. Så har du tillgång till en carport eller en vägg med överskjutande tak är det perfekt. Även om dagens laddboxar ska tåla vårt klimat så kan ett skyddat läge förlänga livslängden.

Lastbalansering

I takt med att vi använder fler elektriska apparater i våra hem så kommer också de flesta att behöva någon typ av lastbalansering i laddboxen, så att husets huvudsäkring inte löses ut när den används.

– Det är bra att veta att det inte är standard idag i alla laddare utan du kan behöva välja till det, berättar Mikael Carlson.

Lastbalansering ser till att balansera den ström du använder så att flera elektriska apparater kan vara igång samtidigt. Den mäter helt enkelt den ström som finns tillgänglig i huset och begränsar effekten till laddningen om så behövs när övriga maskiner går.

Har du fritidshus eller är bosatt på landsbygden kan det också vara smart att välja till ett skydd mot överspänningar som kan uppstå vid exempelvis åska. Risk för skador är större utanför städerna, eftersom luftledningar ger ökad risk jämfört med jordkablar.

Här kan du läsa mer om fördelarna med lastbalansering.

Rätt effekt

Vilken effekt du ska ha på din laddbox hänger framför allt på vilket resebehov du har, bilens möjlighet att ta emot laddning och hur mycket effekt din elanläggning tål.

– Det är bättre att nyttja låg effekt under en längre tid än tvärtom. Då majoriteten av Sveriges hushåll kör kortare än fem mil per dag krävs det inga höga effekter utan du hinner ladda bilen under natten även med låg effekt, förklarar Mikael Carlson.

Installerar man en laddbox med högre effekt får du oftast en mer robust installation och det går snabbare att ladda bilen. Men man bör ändå inte, ur ett elsäkerhetsperspektiv, nyttja den högre effekten.

– Den vanligaste orsaken till brand är att man får en brist i sin elanläggning, som exempelvis glappkontakt eller brott på en ledning som ger varmgång. Ju högre effekt som utnyttjas, ju högre blir värmeutvecklingen. Så har du ett högt effektuttag får du en enorm värmeutveckling vid brottpunkten, vilket lättare leder till brand än om du har ett lågt effektuttag.

Undvik vanligt eluttag

En del väljer att använda ett vanligt eluttag för att ladda sin bil, men det är inte något som Mikael Carlson tycker att man bör använda.

– Behöver man ladda sin bil regelbundet så rekommenderar vi att man installerar en laddbox. Eftersom boxen är direktkopplad till elcentralen ger den ett korrekt elskydd och då vet man också att det kontaktdon som används klarar en hög effekt repetitivt under en lång tid. Något som det inte är säkert att det vanliga eluttaget gör.

För att vara säker på att få en korrekt och säker installation är det viktigt att kolla upp om den installatör du valt får göra en laddboxinstallation.

– Vi har en tjänst på vår hemsida som heter ”Kolla elföretaget”, där du kan se om den elinstallatör du valt är registrerad för den verksamhetstyp som heter ”övriga anläggningar för användning av el”. Installatören ska dessutom alltid följa anvisningar för laddboxen och kompletterande aktuell svensk standard. Vi som tillsynsmyndighet gör uppföljningar hur elinstallationsföretagen uppfyller de krav som finns på dem, avslutar Mikael Carlson.

Grönt skatteavdrag vid laddboxinstallation

När du väljer att installera en laddbox har du möjlighet att få ett grönt skatteavdrag. Det är bara för fasta installationer av laddboxar som du kan söka skatteavdrag. Det får alltså inte vara modeller med stickproppsanslutning. Du kan få ett skatteavdrag med upp till 50 procent av kostnaderna för installation och hårdvara, max 50 000 kronor.

Vi hjälper dig att skaffa laddbox

Tillsammans med Eways erbjuder vi ett brett sortiment av laddboxar med tillbehör, allt för att passa dina behov. Med laddboxarna från CTEK och Chargeamps så kan du med Ellevios app schemalägga din laddning smart, det vill säga när elpriserna är som billigast.

Läs mer och se våra erbjudanden

Ellevio Energy Solutions AB

Sidan uppdaterad 28 juni 2022

Hjälpte den här sidan dig?