Strålande tider för solenergi

Solceller

Ceciia Karlsson, ansvarig för solcellskunder på Ellevio.

Intresset för solenergi fortsätter att öka i Sverige och når rekordnivåer. Det visar färsk statistik från branschföreningen Svensk Solenergi. Och även på Ellevio märker Cecilia Karlsson, kundansvarig för solenergi, av det ökade intresset.

När Svensk Solenergi presenterar ny statistik över de största driftsatta anläggningarna i Sverige är det HSB som förekommer flest gånger på listan. De har bland annat landets största solcellspark utanför Strängnäs, den största solcellsanläggningen på flerbostadshus som ligger i Sundsvall och den största solcellsanläggningen i Stockholms län.
– Vi har under de senaste åren sett en stark trend att installera solceller inom HSB. Det är en utveckling som accelererar och som får extra skjuts av stigande elpriser, säger Magnus Ulaner, miljöchef på HSB Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Flera anledningar till intresset för solenergi

Cecilia Karlsson är kundansvarig för solenergi och laddinfra på Ellevio. Hennes område innefattar mest villor och privata hushåll. Men även där ser hon att intresset för solenergi ökat stort det senaste året. Hon tror att det finns flera anledningar till det.
– Generellt har vi ett allt större samhällsengagemang för klimat- och miljöfrågor. De skenande elpriserna gör att vi börjar se över alternativ för att få ner elkostnaderna. Bidragen och avdragen för installationer spelar även en viktig roll och slutligen har vi den berömda dominoeffekten, har grannen eller andra bostadsrättsföreningar installerat solceller väcks intresset även hos andra.

Ellevio stöttar sina kunder

Cecilia Karlsson förklarar att Ellevio inte säljer eller installerar solpaneler själva utan ingår i samarbeten som exempelvis med solcellsleverantören Cellsolar.

– Det gör vi för att vi vill erbjuda kunderna en helhetslösning, vara med och stötta och förenkla i deras energiomställning. Det är viktigt för oss att anslutningsprocessen blir så enkel och smidig som möjligt.

Hon berättar också att utöver arbetet med samarbetspartners hanterar Ellevio, i egenskap av nätägare, anmälningar av solcellsanläggningar och kontroll av nätkapacitet oavsett vilket företag kunden väljer för installationen.

Rekordstort intresse för solceller – Ellevio lanserar erbjudande.jpgPaneler för varje hustyp och smak

Cecilia Karlsson tror att vi bara sett början på solcellsboomen:

­– De anmälningar vi får om att installera solcellsanläggningar når hela tiden nya rekordnivåer. Lägg därtill att det händer mycket när det gäller teknik och design för solcellspaneler. Det kommer att skapa en efterfrågan hos de som tidigare ansett att solpaneler ”förstör husets karaktär”. Utbudet är så stort nu att det finns solpaneler för varje hustyp, tak, tycke och smak.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?