Kortare ledtider hos solcellsleverantörerna: ”Nu har det värsta trycket lagt sig”

Solceller

Idag är solceller en vanlig syn på hustaken i Sverige, och efterfrågan har definitivt inte minskat med anledning av det osäkra energiläget vi haft det senaste året. Mats Alsmyr, operativ chef och partner på solcellsbolaget 1KOMMA5°, berättar mer om dagens leveranstider, priser och marknadstrender.

Har leveranstiderna fortsatt att öka under början av året?

Som följd av en otrolig solcellsboom under 2022 såg vi rejält ökade leveranstider. Nu under den inledande delen av 2023 har dock det värsta trycket lagt sig och ledtiderna har börjat lättas upp för en del leverantörer. Vi vet dock att många kollegor i branschen fortfarande har 6–12 månaders ledtider. För vår del är vi just nu nere på 2–4 månader beroende på var man befinner sig i landet, något vi är mycket glada och stolta över!

Med tanke på inflationen i samhället i övrigt, hur har det påverkat prisutvecklingen för en solcellsanläggning?

Under andra halvan av 2022 såg vi en uppgång i priserna för alla delar som en solcellsanläggning innehåller, både material och installation, men under första kvartalet av 2023 har det stabiliserats och återgått något. Med nuvarande prisnivå, i kombination med fortsatt höga och volatila elpriser, så skulle jag absolut säga att det fortsatt är lönsamt att investera i en solcellsanläggning.

Vilka är de vanligaste frågorna ni får från kunderna just nu?

Under våren är den absolut vanligaste frågan ”När kan jag få mina solceller på plats?”. Det har ganska stor betydelse om man får upp solcellsanläggningen i juni eller i augusti. Under hösten bryr sig inte kunderna speciellt mycket om när solcellerna installeras, då det spelar mindre roll om vi sätter upp dem under november eller januari på grund av mindre gynnsamma väderförhållanden.

Tyvärr är det ofta samma kund som återkommer varje år och som vill ha sina solpaneler "nu nu nu!”. De har dragit ut på beslutet under hösten och vintern, för att i stället lägga sin beställning under våren då det är absolut flest kunder som lägger sina beställningar. Detta påverkar i sin tur den individuella kundens leveranstid. 

Finns det något ni tror kommer trenda under 2023?

Batterilösningar kopplat till sin solcellsanläggning blir nu allt vanligare på marknaden, och vi får många frågor kring detta. Men vår uppfattning  är att det som kommer trenda allra mest under 2023/2024 är smarta energistyrsytem, alltså smarta system och lösningar som kompletterar solpanelerna, laddboxen och batterilösningen.

Att kunna optimera sin förbrukning utifrån produktion av egen solel, spotpris och det egna energibehovet i hemmet är det som kommer efterfrågas av kunderna framöver. Detta kommer gissningsvis bli en hygienfaktor redan inom sex månader.

Intresserad av solceller?

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?