Håkan valde en solcellslösning med optimerare för att få ut full effekt

Solceller

Håkan Leiborn har installerat solceller på både husvagn, bostadshus och carport. Foto: Klas Sjöberg/Ellevio

Ute i Segersäng, som ligger i Nynäshamns kommun, har Håkan Leiborn blivit nybliven solcellsägare. För att säkerställa att han får ut full effekt av sin anläggning, trots att träden på tomten skuggar en del av taket, valde Håkan en solcellslösning som maximerar varje enskild solcellsplatta.

Bland kullarna i Segersäng hittar vi det vackra faluröda huset som Håkan bor i med fru och barn. Med sin rättuppstående träpanel på fasaden och skarpt vinklade sadeltak som inspirerats av utseende på de gårdar som fanns här på 1700-talet har det här nu blivit ett spännande möte mellan dåtid och framtid. En framtid med solceller på taket.

– Det känns bra att kunna dra vårt strå till stacken, att göra något för miljön, bli lite mer eloberoende och minska vår förbrukning av köpt el, säger Håkan Leiborn

Kollega inspirerade

Familjen hade under en tid funderat på det här med solceller och när en av Håkans kollegor, som också bor i Segersäng, skaffade en solcellsanläggning fick det även Håkan att ta steget fullt ut. Det är inte heller första gången Håkan kommit i kontakt med solceller.

– Vi skaffade det först till vår husvagn och var mycket nöjda. Så när min kollega förra året bestämde sig för att skaffa solceller till huset bestämde vi oss för att göra samma sak, berättar Håkan.

Allt gick snabbt och smidigt

Efter att ha kontaktat flera olika bolag utan att få någon respons så läste Håkan på Ellevios hemsida, som är nätleverantör i området, att det fanns ett erbjudande med solcellspaneler via 1KOMMA5°.

– Jag kontaktade dem via hemsidan och sedan gick det väldigt snabbt och smidigt. Det som gjorde att det blev en liten fördröjning var att banken var lite lätt omständlig när vi bad om lån på huset för investeringen. Men när vi väl fått okej på banklån och sa ja till offerten så tog det bara en månad tills solcellerna var uppe och igång. Så sedan 23 november har vi haft tillgång till egenproducerad el.

1KOMMA5° skickade snabbt ut en tekniker som gick igenom de förutsättningar som gällde specifikt för familjen Leiborns hus. De tittade dels på takform och väderstreck, dels hur omgivningarna såg ut. Förslaget blev en lösning med 20 solcellspaneler på taket på bostadshuset som vetter mot sydväst och 8 stycken på taket på carporten som ligger i sydläge.

Håkan_solceller_bostadshus_2249X1500
Bostadshus.
Håkan_solceller_carport_2249X1500
Carport.

Optimerare för bättre effekt

Då det finns flera träd på tomten som skuggar delar av taket samt de kulliga omgivningarna som också ger viss skugga, främst under vinterhalvåret, var 1KOMMA5° förslag att Håkan även skulle välja en optimerare för att få ut bättre effekt. En optimerare gör att man maximerar varje enskild solcellsplatta och gör den mindre beroende av produktionen i övriga paneler.

– Då det inte var så stor skillnad i pris valde jag den lösningen, vilket verkar ha varit rätt val. I jämförelse med min kollega som inte har en optimerare har jag haft bättre verkningsgrad i min anläggning än vad han har haft.

Minskad elräkning

Även om familjen Leiborns solcellsanläggning inte har varit igång så många månader har familjen redan sett en effekt på elförbrukningen från det fasta nätet.

– Förra månaden sparade jag 256 kilowattimmar, vilket har lett till en minskad elräkning. Jag säljer också mitt överskott av det som produceras, i förrgår var det 9 kilowattimmar på ett dygn, och det ger också en peng. Vi är väldigt nöjda och jag tycker att prognostiseringen av anläggningens effekt har stämt väl med hur det har blivit. Det har till och med blivit bättre än prognostiserat den senaste månaden då vi har haft många soltimmar, avslutar Håkan.

Fakta

  • Här bor: Håkan Leiborn med fru Christel och barnen Edward 25 år, Ludwig 20 år och Oscar 19 år.
  • Bostadstyp: Fristående villa med gästhus och carport i Segersäng, nära Nynäshamn i södra Stockholm.
  • Solenergileverantör: 1KOMMA5° - tidigare Cellsolar.
  • Installation: 28 stycken 400W paneler; 20 stycken på taket till bostadshuset och 8 på taket på carport. Panelerna har 15 års garanti.
  • Panelerna ger cirka 10.200kWh/år.
  • Installationsår: 2021.
  • Investeringskostnad: Total kostnad efter solcellsbidrag 140 000 kronor.

Intresserad av solceller?

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?