Stormvarningar i västra Sverige - Ellevio ökar beredskapen

Pressmeddelanden

Elnätsföretaget Ellevio, med en miljon kunder i Mellansverige, höjer beredskapen efter att SMHI utfärdat gul vädervarning i samband med ett annalkande lågtryck.

Beredskapshöjningen omfattar såväl insatspersonal som driftledning och berör de flesta av Ellevios nätområden – Halland, Bohuslän, Skaraborg, Bergslagen, Värmland och Dalarna.

SMHI:s prognoser visar att lågtrycket har ett hastigt förlopp. Ovädret drar in över Halland under fredagsmorgonen, vandrar upp mot Bohuslän under förmiddagen och fortsätter upp mot Värmland, Skaraborg och Bergslagen kring lunch. På eftermiddagen når det norra Värmland och Dalarna för att sedan börja mojna.

- Vi förstärker vår beredskap från och med fredag, både med montörer i berörda områden samt på företagets driftcentral. Vi följer kontinuerligt utvecklingen och kommer göra nya avvägningar under fredagen, säger Anders Ekberg, driftchef på Ellevio.

Beredskapen syftar till att snabbt kunna hantera och lösa strömavbrott eller andra incidenter som kan inträffa i samband med väderutvecklingen.

- Inga montörer skickas ut under hårt väder, men sker någon incident under ovädrets gång kommer vi att arbeta med omkopplingar i näten i den mån det är möjligt. Enligt SMHI väntas ovädret avta förhållandevis snabbt, och när det värsta vädret passerat kan vi skicka ut insatspersonal för att åtgärda fel, avlägsna nedblåsta träd från ledningar och dylikt, säger Anders Ekberg.

SMHIs prognos för fredagen - byvind

Bohuslän:  25-30 m/s (lokalt upp emot orkan 30-33 m/s)                        
Halland: 23-28 m/s (lokalt upp emot orkan 30-33 m/s)                        
Värmland: 18-25 m/
Bergslagen: 18-25 m/
Skaraborg: 17-24 m/
Dalarna: 16-22 m/s men här finns även risk för blötsnö.

Kontakt för media

Jesper Liveröd, presschef, 070 929 96 23
jesper.liverod@ellevio.se

Ellevio Ellevios pressjour dygnet runt 020-20 20 60
press@ellevio.se

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?