Stormvarning på västkusten: Ellevio höjer beredskapen efter SMHI-varningar

Pressmeddelanden

SMHI varnar för förvärrat väderläge, med stormblåst och kraftiga, byiga vindar i mellersta och södra delen av västkusten under fredagen och natten till lördagen. Ovädret på västkusten drar sedan vidare, och även om stormstyrkan bedarrar väntas Skaraborg, Värmland och Stockholmsområdet få ordentligt blåsigt väder under helgen.

För att snabbt kunna hantera eventuella strömavbrott i samband med stormen ökar nu elnätsföretaget Ellevio sin beredskap ytterligare i de aktuella områdena. 

SMHI har utfärdat en orange varning för västkusten vilket är den näst högsta. Väderutvecklingen kan innebära risk för störningar i elförsörjningen och en del samhällsfunktioner. Över 25 m/sek betecknas som stormstyrka, och kustlandet från Tjörn och söderut över Göteborg och Halland kan vänta sig vindstyrkor i byarna på uppåt 28-30 m/sek.

-  Vi förstärker ytterligare under fredagen och natten med lördagen, både med montörer i berörda områden samt på företagets driftcentral. Vi följer kontinuerligt utvecklingen av prognoserna från SMHI och kommer göra en ny avvägning under lördagen, säger Anders Ekberg.

Ovädret drabbar västkusten först, och drar sedan vidare sydöst. I Ellevios nätområden kommer Skaraborg vänta sig vindar på upp till 20 m/sek, Värmland upp emot 17-18/ m/sek. Under lördagen drar ovädret in över Stockholmsområdet med upp till 18 m/sek i byarna.

Ellevio har lagt in extra beredskapsresurser även i Skaraborg och Stockholm för att kunna agera så fort det går i händelse av störningar. Beredskapen syftar till att snabbt kunna hantera och lösa strömavbrott, träd på ledningar och andra incidenter som kan inträffa i Ellevios nätområden samband med stormen.

-  Arbetet måste kunna utföras säkert och beroende på var felen är kan vi behöva avvakta tills vädret lugnar sig. Under kvällen och natten kommer vi initialt arbeta med omkopplingar och när det värsta ovädret passerat börjar vi skicka ut personal för att ta bort nedfallna träd och dylikt säger Anders Ekberg

Information om avbrott

Aktuellt läge finns på ellevio.se/stromavbrott.
Där kan man också läsa mer om vår kostnadsfria sms-tjänst för avbrottsinformation.

Kontakt

Jesper Liveröd
Presschef Ellevio
070 929 96 23
jesper.liverod@ellevio.se

Ellevios pressjour dygnet runt
020-20 20 60
communications@ellevio.se

 

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?