Stormen Malik lindrigare än befarat för Ellevios kunder

Pressmeddelanden

Stormen Maliks framfart under natten innebar ett ordentligt tufft väderläge i södra Sverige, inte minst för elnätsföretaget Ellevios kunder på västkusten och i Stockholmsområdet. Men trots vindbyar upp till 30–32 m/sek på västkusten klarade sig Ellevios elnätsområden lindrigare än befarat.

- Totalt har 15 000 kunder någon gång under natten drabbats av strömavbrott relaterade till stormen. Vår personal i fält och driftcentral har lyckats koppla tillbaka strömmen till de flesta kunder under natten, , säger Anders Ekberg, driftchef på Ellevio.

- Det blåser fortfarande, men vi jobbar hårt för att återstående kunder ska återfå strömmen så snart som möjligt under tidig eftermiddag, säger Anders Ekberg.

SMHI:s prognoser fick Ellevio att stärka upp beredskapen ordentligt, med tredubblad bemanning i fält och i driftcentral. Det skickades också ut förvarnings-sms till alla kunder på Västkusten, Skaraborg, och Vallentuna och Ekerö. Under lördagskvällen orsakade stormen en hel del strömavbrott längs främst Västkusten, men Ellevios personal kunde genom så kallade omkopplingar åter få i gång elförsörjningen till många drabbade kunder. På grund av mycket hård vind tvingades personal i fält avbryta sitt arbete vid ett antal tillfällen under natten, men har återupptagit arbetet så snart det varit möjligt.

Tidigt i morse var fortfarande 1 500 kunder strömlösa, men på söndagsmorgonen drabbades kunder på Ekerö och i Nynäshamn av stormrelaterade fel, vilket orsakade ytterligare 2700 strömlösa hushåll. Under söndagsförmiddagen arbetar montörer och drifttekniker för att avhjälpa kvarvarande fel. Eftersom det alltjämt blåser på många håll är prognosen att de flesta kunder ska återfå strömmen tidig eftermiddag.

Information om avbrott

Aktuellt läge finns på avbrottskarta.ellevio.se

Kontakt för media

Ellevios pressjour dygnet runt 020-202060
communications@ellevio.se

Om Ellevio

Med nära en miljon kunder är Ellevio ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi tar en aktiv roll i resan mot ett fossilfritt samhälle. Våra elnät är ryggraden som kopplar ihop producenter och konsumenter av el, som möjliggör mer förnybar elproduktion, elektrifiering av transporter och industri och som skapar förutsättningar för nya klimatsmarta tjänster för våra kunder. Vi har drygt 500 anställda och sysselsätter totalt 3 000 personer runt om i landet. Vi ägs av pensionsförvaltarna Folksam, Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och OMERS Infrastructure.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?