Inbjudan: ny analys om kostnader och utvecklingsbehov för svensk elförsörjning

Pressmeddelanden

En färsk analys av elanvändning och elnätsinfrastruktur i ett elektrifierat, fossilfritt Sverige 2045 presenteras i ett online-seminarium med energiministern och representanter från industri, näringsliv och bransch.

Datum: 10 mars kl. 13-14
Plats: Seminariet sänds live på elleviotalks.se
Anmälan: HÄR
Sverige befinner sig i en rusande utveckling, påskyndad av klimatkrisen. Elbilar på vägarna, nya industrier (t.ex. batteritillverkning) och fossilfritt stål i fabrikerna är teknikutveckling som både förverkligar klimatomställningen och skapar ny livsluft för den svenska industrin.

Samhället ska ställa om till ett helt klimatneutralt system på bara några decennier, och allt ska förverkligas med hjälp av el. Mycket mer el. Det finns konkurrenskraft och möjligheter i omställningen, men all efterfrågan på el förutsätter kraftfulla satsningar på ett elsystem som är anpassat för mer än dubbelt så stor elförbrukning, bara inom två decennier.
Hur ska det gå till att förverkliga detta? Vad kommer det egentligen att kosta? När måste vi investera? Hur finansierar vi allt? Och för den delen, var i Sverige sker ökningen i efterfrågan på el, och vilka verksamheter ligger bakom ökningen? I ett spännande samtal mellan representanter för bransch, näringsliv och regeringen presenterar Ellevio ett rykande färskt, uppdaterat scenario för elnätsinvesteringar i Sverige till 2050. Samtalet kommer att kretsa kring hur vi löser utmaningar i utbyggnaden av kritisk infrastruktur i stam- region- och lokalnät för att möjliggöra ett elektrifierat och fossilfritt Sverige.
Medverkande:

Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister
Johan Lindehag, vd Ellevio
Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör Svenska kraftnät
Anna Wolf, tf. vd Power Circle och expert på elsystem
Åsa Pettersson, vd Energiföretagen
Annika Winsth, chefsekonom Nordea
Joachim Rosenberg, EVP och ansvarig för Volvo Energy
Moderator:
Mia Odabas, ekonomijournalist

Kontakt

Jesper Liveröd
Presschef Ellevio
070 929 96 23
jesper.liverod@ellevio.se

Ellevios pressjour dygnet runt
020-20 20 60
communications@ellevio.se

Om Ellevio

Med nära en miljon kunder är Ellevio ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi tar en aktiv roll i resan mot ett fossilfritt samhälle. Våra elnät är ryggraden som kopplar ihop producenter och konsumenter av el, som möjliggör mer förnybar elproduktion, elektrifiering av transporter och industri och som skapar förutsättningar för nya klimatsmarta tjänster för våra kunder.

Vi har drygt 500 anställda och sysselsätter totalt 3 000 personer runt om i landet. Vi ägs av pensionsförvaltarna Folksam, Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och OMERS Infrastructure.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?