Här är Sveriges mest lovande energiinnovationer

Pressmeddelanden

Uppfångning av spillvärme, elvägar, molnlösningar för energieffektivisering, fossilfri framställning av mineralgödsel, AI för sjökaptener, individuell energianvändning, energimodellering – det är bara några exempel på de innovationer som nu har chans att vinna 2 miljoner kronor.

Idag avslöjas de åtta finalisterna i innovationstävlingen Startup 4 Climate. Företag från Göteborg, Lund, Åled, Uppsala, Stockholm, Västerås och Nora finns på listan.

Startup 4 Climate är en av Europas största innovationstävlingar inom energiomställning och drivs av elnätsföretaget Ellevio och elhandelsbolaget GodEl i samarbete med innovationshubben THINGS. Syftet är att stötta innovationer inom energiområdet med mätbar klimatnytta. Idag avslöjas vilka åtta greentechbolag som går till final och får presentera sina lösningar för en expertjury, som har sista ordet.

Kombinationen energiomställning, innovation och klimatnytta har lockat fler startupbolag än någonsin och tävlingen slog i år rekord med hela 33 tävlande bolag och över 3800 röster på den sociala plattformen We Don´t Have Time.org. Vinnaren av ”Folkets Röst” blev Tentania AB som tog plats på shortlist och nu får pitcha sin innovation inför juryn.

Tanken med Startup 4 Climate är att finna och lyfta fram nya, skalbara idéer med konkret klimatnytta. Genom åren har många startups använt tävlingen som en plattform för nästa steg i sin utveckling, under 2022 inledde exempelvis vi på Ellevio ett samarbete med förra årets vinnare Flower (fd Krafthem). Och i tider som dessa känns tävlingen mer relevant än någonsin, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio och jurymedlem.

Vinnarna offentliggörs den 15 november på FN:s klimattoppmöte COP27 i ett direktsänt event tillsammans med partnern We Don´t Have Time.org.

De åtta finalisterna i Startup 4 Climate 2022

Cetasol AB Datadriven marinteknik för fartyg. AI bidrar till energieffektivisering och kan ge en besparing på 10–35%. Skärgårdsfärjor och andra transportbåtar kan exempelvis köras bränslesnålare när kaptenerna får hjälp av ny teknik. (Göteborg)

Elonroad AB bygger elvägar där fordonen laddas direkt från vägen genom ett trådlöst laddningssystem, vilket kräver mindre batterier och färre stopp för laddning. Tekniken består av räls i vägen som levererar el och data, och en pickup-enhet under fordonet som automatiskt ansluter till skenan för data- och elöverföring. (Lund)

Helios Innovations AB siktar på att göra en av världens mest energikrävande processer, förångning, mer energieffektiv. Bolaget har utvecklat en teknik som tar tillvara på spillvärme, energi som annars skulle gå till spillo, för att förånga industriella vätskor. (Åled)

Nitrocapt AB En stor del av världens fossilbaserade utsläpp av växthusgaser kommer från tillverkning av kvävegödsel. Uppsalabolaget har utvecklat en ny kemisk process för att framställa mineralgödsel fossilfritt, där processen endast kräver vatten och förnybar el. (Uppsala)

Rebasian Technologies AB tillhandahåller en öppen samarbetsplattform för energimodellering. Plattformen tillåter energiingenjörer och datavetare att snabbt skapa, iterera och distribuera toppmoderna energimodeller med öppen källkod för prognoser, simulering och optimering av energisystem. (Stockholm)

Sally R AB är en PropTech-startup som förser globala fastigheter med en molnbaserad mjukvarulösning för att optimera energiförbrukning och inomhusluftkvalitet. Tjänsten sparar mellan 40–60% på VVS-system i fastigheter, vilket motsvarar cirka 20–25% energibesparing för byggnaden. (Västerås)

Tentania AB, vinnare av "Folkets Röst", tillhandahåller en molnplattform som uppmuntrar en klimatvänlig livstil och gör bostäder smartare. Vala Home förser fastighetsägaren med relevent data och boende med individuell energianvändning, medan Vala Energy minskar energiåtgång för uppvärmning med upp till 15%. (Göteborg)

Zigrid AB Över 70% av all energi som produceras i världen idag försvinner som spillvärme. Zigrids patenterade teknik är en del i ett cirkulärt energisystem där spillvärme som tidigare pumpats ut i naturen nu fångas upp och omvaldas till ny energi som kan återföras in i verksamheten eller till elnätet. Tekniken innebär både minskade driftskostnader och kraftigt reducerade utsläpp av koldioxid. (Nora)

Startup 4 Climate

Innovationstävlingen Startup 4 Climate är en av Europas största innovationstävlingar och har instiftats i syfte att accelerera energiomställningen. De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner. Tävlingen är grundad av Ellevio och GodEl och genomförs i samarbete med innovationshubben Things och nätverket We Don´t HaveTime. https://startup4climate.com/

Kontakt för media

Jesper Liveröd, presschef 070 929 96 23
jesper.liverod@ellevio.se
Ellevios pressjour, dygnet runt 020 20 20 60

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?