Ellevio fördubblar beredskapen inför storm i Värmland

Pressmeddelanden

SMHI varnar för starka vindbyar i Värmland under onsdagskvällen och natt till torsdag. Främst är det västra Värmland som påverkas, där bedömer SMHI att vindbyarna kan nå upp till 23m/s. Även Skaraborg kommer att påverkas av lite kraftigare vindar upp emot 27 m/s i byarna. Nu fördubblar Ellevio beredskapen för att kunna åtgärda eventuella fel i elnäten och säkra elförsörjningen till kunderna så snart det är möjligt.

- Omfattningen av det blåsiga vädret bedöms mindre jämfört med ovädret som drabbade Värmland söndag-måndag, men det kommer inte gå obemärkt förbi, säger Anders Ekberg, driftchef på Ellevio.

Bedömningen är att det kommer blåsa ordentligt, men under en relativt kort tid. Det finns också en risk att träd som lutar sedan senaste blåsvädret under natten till måndag nu faller när det blåser igen. Trots det är bedömningen nu att det bör bli mindre påverkan jämfört med helgens storm.

Beredskapen syftar till att snabbt kunna hantera och lösa strömavbrott eller andra incidenter som kan inträffa i Ellevios nätområden samband med stormen. I det här fallet innebär det ett fördubblat antal montörer i beredskap att rycka ut och laga fel, samt ökad bemanning i företagets driftcentral som övervakar utvecklingen för att också kunna flytta resurser mellan de olika områden där Ellevio ansvarar för driften av elnäten.

- Inga montörer skickas ut under pågående storm, men under kvällen och natten kommer vi arbeta med omkopplingar för att förbigå eventuella fel i den mån det går. Så snart vinden mojnat och ljuset är tillräckligt börjar vi felavhjälpa nedblåsta träd och andra eventuella fel, säger Anders Ekberg.

Information om avbrott

Aktuellt läge finns på avbrottskarta.ellevio.se.

Kontakt

Jesper LiverödPresschef Ellevio
070-929 96 23
jesper.liverod@ellevio.se

Ellevios pressjour dygnet runt
020-20 20 60
communications@ellevio.se

ellevio.se/nyhetsrum

Om Ellevio

Med nära en miljon kunder är Ellevio ett av Sveriges största elnätsföretag. Vi tar en aktiv roll i resan mot ett fossilfritt samhälle. Våra elnät är ryggraden som kopplar ihop producenter och konsumenter av el, som möjliggör mer förnybar elproduktion, elektrifiering av transporter och industri och som skapar förutsättningar för nya klimatsmarta tjänster för våra kunder.

Vi har drygt 500 anställda och sysselsätter totalt 3 000 personer runt om i landet. Vi ägs av pensionsförvaltarna Folksam, Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och OMERS Infrastructure.

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?