Åtta av Sveriges hetaste greentechbolag klara för final i Startup 4 Climate

Pressmeddelanden

Startup 4 Climate, energiomställningens svar på Draknästet med fyra gånger så hög vinstpott som Robinson, har inför årets tävlingsupplaga lockat rekordmånga bidrag och ett oöverträffat intresse från allmänheten. Nu har juryn utsett sju av åtta finalister med tävlingsbidrag som omfattar allt från fossilfri cement, fusionsenergi och organiska batterier till AI för byggnader. Även klimatgaming får en chans när spelet Climatopia fick flest röster av 8200 personer i Folkets Röst.

De åtta finalisterna går nu vidare till finalomgången den 15 november, där de ska presentera en pitch inför juryn. Här återfinns Johanna Mossberg, tillträdande avdelningschef på Energimyndigheten, affärsängeln Jane Walerud, professor Lina Bertling Tjernberg, Stefan Krook som grundat GodEl och Kivra, samt Johan Lindehag, vd för Ellevio.

- En framgångsfaktor för klimat- och energiomställningen är nya idéer, tekniska innovationer och skalbara lösningar. Syftet med Startup 4 Climate är att lyfta fram och stötta innovationer inom energiområdet med mätbar klimatnytta, och genom åren har tävlingen blivit en plattform för många startups som kan ta nästa steg i sin utveckling. Klimatet vinner när ny teknik, entreprenörskap och samhällsintresse förenas, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio och jurymedlem.

Startup 4 Climate har instiftats i syfte att accelerera energiomställningen. De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner. Startup 4 Climate grundades och drivs av Ellevio och GodEl och genomförs tillsammans med våra partners THINGS AB och We Don't Have Time. 

Årets finalister:

Myrspoven (Stockholm)

AI-optimisering av energianvändning i byggnader
Myrspoven siktar på att ta itu med utsläpp som kommer från energianvändning i byggnader. Med hjälp av deras AI-mjukvara kan Myrspoven optimera byggnaders energianvändning med målet att minska energibehovet.

Rivus (Alingsås)
Energilagring med organiska material för minskad miljöpåverkan
Rivus utvecklar batterier som inte kräver miljöskadliga metaller såsom litium och kobolt. I stället använder de molekyler från stenkol, ett vanligt organiskt material, vilket leder till minskad miljöpåverkan från gruvdrift, transporter och hantering av uttjänta produkter. 

CemVision (Stockholm)
Effektiv, fossilfri process för cementproduktion
Cemvision har tagit sig an den energi- och utsläppsintensiva cementindustrin. Genom att ersätta jungfrulig kalksten med industriella restmaterial som innehåller tillräckliga halter av kalciumoxid, kan de framställa cement vid lägre temperaturer och med hjälp av mindre el än befintliga processer.

AirZyme Sweden (Stockholm)
Biokatalysatorer för snabbare och mer energieffektiv koldioxidinfångning
AirZyme har utvecklat en biokatalysator som accelererar hastigheten för att fånga in koldioxid, samtidigt som den kräver mindre energi än befintliga processer. Detta resulterar i en minskning av energianvändning, utsläpp, samt driftskostnader.

Cetasol (Göteborg)
AI-lösning för optimering av fartygsdrift
Cetasol har riktat in sig på hållbarhet inom marin fartygsdrift. Med hjälp av AI-teknik kan de ge vägledning i realtid exempelvis för ruttoptimering, vilket kan leda till en minskning av energiförbrukningen med 10-35%.

Novatron Fusion (Bromma)
Designkoncept för realiserandet av fusionskraft
Novatron Fusion Group har utvecklat ett designkoncept för att skynda på utvecklandet av fusionsenergi som en möjlig energikälla. Genom att bygga en prototypreaktor hoppas de kunna underlätta utbyggnaden av fusionsenergi och på så sätt lägga till en ren energikälla till den befintliga globala elmixen.

Novige (Täby)
Nyttjande av förnybar vågkraft runt om i världen
NoviOcean fokuserar på att utnyttja den befintliga vågkraften till havs. Genom var och en av sina vågkraftsenheter siktar de på att minska 500 ton fossila utsläpp från energiproduktion per år, samtidigt som de erbjuder en förnybar och i stort sett outnyttjad energikälla.

Vinnare av folkets röst
Terra (Umeå)

Datorspel för att lära barn hur man förvaltar planeten 
Climatopia är ett datorspel designat för att engagera och utbilda den yngre generationen kring klimatförändringar. Genom spelet lär man sig hur man kan vara mer klimatvänlig genom användning av förnybar energi, beteendeförändringar etc.

Kontakt för media

Jesper Liveröd, presschef, 070 929 96 23
jesper.liverod@ellevio.se

Ellevio Ellevios pressjour dygnet runt 020-20 20 60
communications@ellevio.se

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?