Slutspurt i jätteprojekt för säkrare nät

Nyheter

I Mangskog pågår nu slutspurten av Ellevios största projekt någonsin i Värmland. Arbetet startade våren 2018 och beräknas vara klart under nästa år. Då har 11 000 värmländska hushåll fått ett modernt och tillförlitligt elnät.

Riksväg blir till en mindre asfalterad väg som blir grusväg. Tät skog ramar in skogstjärnar och här och var dyker ett hus upp. Vi är nordväst om Mangskog i västra Värmland, vid Salungen. Här pågår slutfasen i en av delarna i mastodontprojektet Värmlandspaketet. I Mangskog och Brunskog bygger Ellevio om elnätet för runt 500 hushåll. Ett område som tidvis varit hårt drabbat av återkommande strömavbrott ska nu få ett helt nedgrävt – och vädersäkrat – elnät.

Christer Johansson, grävmaskinist Axeda.

– Här har det varit tufft och svårjobbat, säger Christer Johansson, grävmaskinist hos entreprenören Axeda.

– Ju högre upp vi kommer, desto mer sten stöter vi på. Nere i dalen längs åkrarna så har vi kunnat plöja ner kablarna, men här blir det mycket mer grävande. Men som helhet har projektet gått väldigt bra och vi ligger ett antal månader före tidsplanen, berättar han.

Tillsammans med montörerna Simon Åhlin och Rasmus Olsson har han jobbat i området sedan i våras. Bit för bit har de plöjt ner nya kablar, monterat nya nätstationer och dragit in nya ledningar till kundernas fastigheter. Totalt handlar det om cirka 50 kilometer kabel som har grävts ner. När allt är klart i slutet av året så återstår rasering av det befintliga luftburna elnätet. Stolpar ska dras upp ur marken och skickas till destruering tillsammans med ledningar, transformatorer och andra komponenter som återvinns.

Glest mellan kunderna

Av de runt 500 hushållen i området så finns den stora merparten samlade i två samhällen. Resterande, ett 50-tal, finns utspridda över ett område stort som Lidingö.

– Via den här stationen är det två kunder som får sin el, berättar Rasmus Olsson när vi står vid nätstationen Jonastorp.

Strax intill ligger gården med samma namn. Tvärs över dalen, uppe på en sluttning skymtar närmsta granne. Maskinerna som jobbar är onekligen ett udda inslag i ett minst sagt stillsamt landskap. Här finns framför allt fritidshus där norrmän, tyskar, holländare och för den delen också många svenskar har hittat en oas. Men, samhällets krav förändras i snabb takt. Idag förväntar sig de flesta en störningsfri elleverans, oavsett om man bor i landet eller i stan. Elbilen ska laddas, internet ska fungera och larmet vara aktivt, dygnet runt, året om.

– Det här är ett projekt att vara stolt över, det skapar väldigt mycket värde för våra kunder, säger Tomas Brunzell, elnätschef på Ellevio.

– Strömavbrott på grund av hårda vindar kommer bli ett mycket ovanligt fenomen i de områden där vi gjort den här typen av investeringar, avslutar Tomas Brunzell.

Om Värmlandspaketet

  • cirka 1 000 kilometer nya kablar
  • 360 nya nätstationer
  • En investering på cirka 270 miljoner kronor
  • Ett förbättrat elnät för cirka 11 000 hushåll eller cirka 22 000 värmlänningar.

Projektet är uppdelat i tre huvuddelar; södra, västra och norra Värmland. De tre områdena är i sin tur indelade i ett antal mindre områden.

Södra (100 miljoner)
Edsvalla
Ulvsby
Väse
Brattfors

Västra (85 miljoner)
Koppom
Mangskog
Gunnarskog

Norra (85 miljoner)
Munkfors
Hagfors
Ekshärad
Lysvik
Tåsan

Entreprenör i samtliga delar är Axeda.

Foto: Fredrik Karlsson/SolstaFoto
Foto: Fredrik Karlsson/SolstaFoto

Sidan uppdaterad 11 juni 2024

Hjälpte den här sidan dig?