Nytt vindkraftsavtal för Ellevio

Nyheter

Elnät i landskap

Ellevio skrev innan sommaren ett driftavtal med vindkraftsparken i Sidensjö utanför Örnsköldsvik. Det innebar att sju stora parker nu sköts från driftcentralen i Karlstad. – Det är en jättebra affärsmöjlighet för oss och vi vill gärna fortsätta utveckla det här konceptet, säger Jimmy Mattsson, chef för regionätsdelen på driftcentralen.

Konceptet med att sköta driften för externa aktörer startade 2009 med vindkraftsparken Havsnäs och Vindpark Vänern. Sedan dess har verksamheten vuxit. Det senaste tillskottet är alltså Sidensjö i Västerbotten. En park som, när den är färdigbyggd under våren 2015, kommer vara en av Sveriges största med sina 48 turbiner och en effekt på 144 MW.

– Vi är väldigt stolta som har fått det här förtroendet.  Vi är en viktig aktör när det handlar om omställningen till mer förnyelsebar energi. Dels för att vi ansluter mycket vindkraft till vårt elnät och dels för att vi hanterar drift och övervakning av externa parker, säger Jimmy Mattsson.

Vindkraftsparker som Ellevio driftar i dag: Havsnäs (Jämtland) 95 MW Blaiken (Norrbotten) 250 MW Vindpark Vänern (Värmland) 30 MW Ytterberg (Västerbotten) 44 MW Åmliden (Västerbotten) 52 MW Solberg Trattberget (Västernorrland) 70 MW Sidensjö (Västernorrland) 144 MW Totalt 685 MW

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?