Nu skrivs ny historia i knutpunkten Kil

Nyheter

1849 invigdes det första järnvägsspåret i Kil, som också var den första järnvägen för allmän trafik i Sverige. Nästan 170 år senare är det dags för ny historia att skrivas. Ellevio gör sin största satsning någonsin på elnätet i kommunen genom totalrenoveringen av ställverket, som ligger nära järnvägsspåren i de östra utkanterna av tätorten. En investering på närmare 100 miljoner kronor.

- Här kommer elen som produceras av vattenkraften i norra Värmland och fördelas vidare ut i elnätet. Vattenkraften är viktig idag och kommer bli än viktigare framöver när vi får in mer väderberoende elproduktion i elnäten, berättar Anders Ekberg som är ansvarig för projektet på Ellevio.

Den nuvarande stationen i Kil är byggd på 1960-talet och hela stationsområdet är ungefär lika stort som tre fotbollsplaner. Utrustningen fungerar fortfarande, men har nått pensionsåldern. När stationen nu byggs om sätter Ellevio in modern teknik som ger större möjligheter till automatiska omkopplingar om något fel inträffar. Det innebär färre och kortare strömavbrott för de värmländska kunderna.

- Som det är idag måste vi många gånger skicka ut personal om det inträffar ett fel i ställverket. När stationen är färdigbyggd kommer mycket kunna skötas med automatik och direkt från driftcentralen i Karlstad, säger Anders Ekberg.

Projektet börjar med markarbetet under våren 2017 och ska vara klart under våren 2019. Entreprenör är Vattenfall Services. Det är en del av Ellevios rekordsatsning på elnätet. Under 2016-2019 satsar företaget cirka en miljard för att förbättra det värmländska elnätet, genom vädersäkring och modernisering.

För ytterligare frågor kontakta gärna:

Ellevios pressjour 020-20 20 60 (tillgänglig dygnet runt)

Sidan uppdaterad 10 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?