Bävrar och andra djur kan orsaka strömavbrott

Nyheter

De är söta och till synes harmlösa. Men faktum är att varje år orsakar bävrar och andra djur en del strömavbrott. På listan över syndare finns även fåglar, möss, älgar och fiskar.

Vi ska slå fast en sak först och det är att vi har ett väldigt säkert elnät i Sverige. Genomsnittskunden har el 99,98 procent av året, vilket innebär två timmar avbrott per år. Men, avbrott inträffar trots allt både i städer och ute på landsbygden. Och inte allt för sällan beror det på djur. Statistik som Ellevio tagit fram visar att det under 2016 inträffade drygt 70 strömavbrott som kan härledas till olika djur. Över 20 000 kunder drabbades av avbrotten.

– Vi har haft en hel del avbrott med bävrar som ställt till det. Tidigare i år har vi också haft avbrott som orsakats av fåglar, olika gnagare och även en ekorre som var uppe och klättrade i en elstolpe, berättar Patrik Wahlberg som är driftchef på Ellevio och fortsätter:
– Det är självklart jättesvårt att förebygga den här typen av strömavbrott. Men i takt med att vi ersätter luftledningar med nergrävda kablar så blir det färre och färre avbrott överhuvudtaget. Men ett och annat avbrott som orsakas av en gnagande bäver kommer vi troligtvis få se även i framtiden.

Fisk då, hur är det möjligt? Jo, det har hänt att stora fåglar fått tag i en rejäl fisk som de sedan tappat. Fisken har sedan, osannolikt nog, hamnat rakt på vår utrustning och orsakat kortslutningar. Det är tack och lov mycket ovanligt.

Exempel på djur som orsakar avbrott: Fågel, bäver, orm, möss, ekorre, älg, fisk, ko.

Sidan uppdaterad 11 april 2024

Hjälpte den här sidan dig?